Veestapel van de toekomst komt tot leven op Agriflanders

categorie Algemeen
11
jan
2019
0
Reacties
Agriflanders
Familie Lahousse met Vitesse van het Zomerbloemhof

Tijdens de melkveedag van Agriflanders gaf CRV een inkijkje in de veestapel van de toekomst. In de ring toonden we verschillende resultaten van ‘samen werken aan de veestapel van de toekomst’. Alle koeien in de ring zijn koeien afkomstig van de bedrijven van onze leden. Ze laten zien hoe we samen met u gezonde en efficiënte koeien kunnen realiseren.

In drie dochtergroepen toonden we dochters van actuele stieren. Rocky is de exponent van levensduur en levensproductie. Qua gezondheid is hij een absolute topper. Daarnaast is Rocky een toonbeeld van functioneel exterieur.
De dochters van Fun P zijn én productief én geschikt voor de show. De hoornloze Fun P is de hoogste beschikbare fokstier van het moment en in staat om dochters met een zeer hoge levensproductie af te leveren.
De derde dochtergroep toonde nakomelingen van Vero Startrek. Ook Startrek heeft een geweldige productieaanleg, een positief eiwitgehalte en zeer hoge levensduur. Als InSire-stier was hij in Vlaanderen een paar jaar terug één van de meest gebruikte stieren. We zijn trots dat hij deze cijfers bevestigt in deze dochters.

Bekijk de film van de dochtergroepen
Bekijk hier de gegevens van de dieren uit de dochtergroepen.

Dochters van Fun P

Dochters van Fun P

Bewezen Vlaamse topkoeien

Na de presentatie van de dochtergroepen was het de beurt aan de bewezen Vlaamse topkoeien. Koeien die een afspiegeling zijn van het gevoerde fokkerijbeleid. Hierbij stellen wij economie voorop. Met andere woorden veel melk, hoge gehalten, levensduur, gezondheid en vruchtbare koeien. In de ring toonden de volgende vier toppers hun kwaliteiten:

  • Joe van het Zomerbloemhof, een Danno-dochter van Dries Lahousse uit Elverdinge.
  • Rami van het Careelhof van Walter Mortier uit Bellem, een Aram uit een Spencer.
  • Indra ten Ruyssachaert, een Atlantic uit een Support van Geert Mazereel uit Lo- Reninge.
  • IJzendoorn van de Kouterhoeve van Marc Rossaert uit Belsele. Ze is een Brandy uit een Kian.

Bekijk hier de video van de bewezen Vlaamse topkoeien
Klik hier voor de gegevens van deze dieren.

Delta demogroep

Veehouders die sneller vooruit willen dan met gewone fokkerij, kunnen gebruik maken van Delta Satelliet-embryo’s. Daarmee haalt u topdieren uit het CRV-fokprogramma naar uw eigen stal. Hoe zulke topdieren eruit zien werd duidelijk tijdens de Delta demonstratiegroep.

Klik hier voor de video van de Delta demogroep
Klik hier voor de gegevens van deze dieren 

Hoogste vet en eiwit

Vitesse van het Zomerbloemhof heeft in de Vlaanderen de hoogste productie van vet en eiwit op haar naam staan. Op de melkveedag op Agriflanders is in het zonnetje gezet door CRV-voorzitter Peter Broeckx. De 16-jarige koe produceerde in 11 lijsten 165.934 kg melk met 4,44 procent vet en 3,14 procent eiwit. De familie Lahousse ontving een certificaat voor de prachtige prestaties van deze Celsius-dochter.

Ook mooie koeien kijken?

Tijdens de overige dagen van Agriflanders zijn alle genoemde dieren te zien op de stand van CRV, naast de keuringsring in hal 8. Op onze stand is ook de Wall of fame te zien, met foto’s ingezonden door collegaveehouders.

Finale Kijk op Keuren

De finalisten van ‘Kijk op keuren’ gingen op Agriflanders de eindstrijd met elkaar aan. Tijdens de keuring zetten zij diverse rubrieken op volgorde. Na de keuring kregen ze nog een Masterclass van de juryleden Nico Bons en Niels Erik Haahr en prijskampcoördinator Gerbrand van Burgsteden.
Landbouwminister Joke Schauvliege kroonde scholier Jens Cuvelier tot meest beloftevolle jonge melkveekeurder. Nathalie De Paep en Glenn Verhelst werden tweede en derde.

 

De uitslagen van de melkveeprijskamp vindt u hier.
De uitslagen van de prijskamp Belgisch witblauw (Elitekeuring) vindt u hier