Universiteit Luik bevestigt: Ilot du Bouchelet drager van dwerggroei-gen

19
jun
2015
0
Reacties

In een officieel bericht heeft de universiteit van Luik bevestigd dat Ilot du Bouchelet drager is van de erfelijke afwijking dwerggroei (nanisme). Dit in tegenstelling tot een negatieve test in 2009. In hetzelfde bericht geeft het laboratorium van de universiteit aan dat BBG op dit vlak niets te verwijten valt en dat er waarschijnlijk een fout is gemaakt in de eerste analyse (in 2009).

Omdat het DNA van de test uit 2009 niet meer beschikbaar is, kan het laboratorium de huidige testanalyse niet meer vergelijken met een analyse van het DNA uit 2009.

Het laboratorium betreurt het ongemak dat door deze fout is gemaakt en biedt vleesveehouders aan om nakomelingen van Ilot du Bouchelet die voor midden 2015 op enig erfelijk gebrek zijn getest, gratis te testen voor dwerggroei. Hiervoor kunnen veehouders rechtstreeks contact opnemen met het laboratorium.

De kans dat een inseminatie met sperma van Ilot du Bouchelet leidt tot een nakomeling met dwerggroei is beperkt. De afwijking kan alleen tot uiting komen wanneer het vrouwelijke dier ook drager is. Er is dan een kans van 25 procent. Het aantal dragers in de populatie wordt geschat op minder dan 20 procent.

Lees het uitgebreide Franstalige persbericht van de universiteit van Luik (pdf)