Planmatig werken aan betere vruchtbaarheid

categorie Algemeen
19
aug
2014
0
Reacties
Veehouder Jan Willem Bakhuis en René Jansen van CRV
Veehouder Jan Willem Bakhuis en René Jansen van CRV

Het melkveebedrijf van Herman en Jan Willem Bakhuis in Daarle is strak georganiseerd. Samen met CRV-vertegenwoordiger René Jansen toetst Jan Willem regelmatig of aanpassingen in het veestapelmanagement nodig zijn om de doelen te realiseren. De focus ligt nu op vruchtbaarheid.

Drie keer per jaar zit CRV-vertegenwoordiger René Jansen met de boer aan tafel om de prestaties van de koeien te evalueren. Na de snelle bedrijfsgroei – in vijf jaar tijd van 140 naar 300 koeien – is de strategie van vader en zoon Bakhuis gericht op optimalisatie van het veestapelmanagement. De vruchtbaarheid van de veestapel verbeteren en daarmee de uitval verder verlagen, dat is het plan.

Aandachtspunt
De vruchtbaarheid van de koeien is al een aantal jaren een belangrijk aandachtspunt voor vader en zoon. Met een verwachte tussenkalftijd van 415 dagen en meer dan 2,5 inseminaties per geïnsemineerde koe zijn de veehouders niet tevreden. Het levert volgens het bedrijfsoverzicht Vruchtbaarheidsattentie een niet behaald rendement op van 80 euro per koe. Bij een omvang van 300 koeien tikt dat hard door.

‘We zitten er nu aan alle kanten bovenop’, geeft Jan Willem aan. ‘Over vijf jaar willen we, bij een vervangingspercentage van 20 procent, een tussenkalftijd van minder dan 400 dagen en een inseminatiegetal van minder dan 2 hebben gerealiseerd.’

Verbeteren
CRV ondersteunt vof Bakhuis in het vruchtbaarheidsmanagement met informatieproducten zoals Vruchtbaarheidsattentie en SnelZicht, met ki-dienstverlening en sinds twee jaar ook met intensieve begeleiding door vruchtbaarheidsadviseur Rinus Meulman. Om de week komt hij op dinsdagochtend op bezoek om koeien te controleren op dracht en attentiekoeien te scannen.

Jan-Willem Bakhuis

Jan-Willem Bakhuis

‘Zo krijgen we probleemgevallen eerder in beeld en kunnen we tijdig ingrijpen’, is Jan Willems ervaring. Het interval afkalven tot eerste inseminatie is met 84 dagen op dit moment dan ook naar tevredenheid.

Met name het non-returnpercentage van 51 is de veehouder een doorn in het oog. Direct zichtbaar in de resultaten is het nog niet, maar de aanschaf van Ovalert, begin dit jaar, zal naar de verwachting van vader en zoon Bakhuis een volgende stap zijn om hun doelstellingen met betrekking tot de vruchtbaarheid op hun bedrijf te realiseren. Nu al is duidelijk dat in het verleden niet alle tochtigheden werden gesignaleerd. Als René Jansen over een half jaar weer aanschuift aan de kantinetafel zal blijken of dit ook tot uitdrukking komt in betere cijfers.

> Lees het volledige artikel in CRV Magazine

 

CRV werkt samen met de veehouder gestructureerd aan veestapelmanagement

1 – Het begint met inzicht in de veestapel, het bedrijf en de veehouder.
2 – Het plan: welk aspect van de veestapel kan worden verbeterd en hoe: productie, levensduur, gezondheid, vruchtbaarheid en/of efficiëntie?
3 – Verbeterslagen toepassen en monitoren. Eventueel nieuwe inzichten en aanpassing van het plan. Bij dit alles worden ook andere partijen (voer, dierenarts) betrokken.

Kortom, CRV biedt u passende oplossingen voor een optimale veestapel.