Nieuwe melkmeetapparatuur en erkende mpr

categorie Algemeen
30
apr
2018
0
Reacties
mpr - monsternemer

Overweegt u de aanschaf van nieuwe melkmeetapparatuur? En gebruikt u die ook voor melkproductieregistratie (mpr)? Kijk dan goed wat voor apparatuur u aanschaft, want niet alle melkmeetapparatuur is toegestaan voor erkende mpr.

Alleen melkmeetapparatuur met een erkenning van ICAR (International Committee for Animal Recording) is toegestaan voor het meten van de melkproductie van uw veestapel. Gebruikt u andere apparatuur, dan is de mpr niet erkend. Laat u daarom goed informeren voordat u zo’n systeem aanschaft. De ICAR-goedgekeurde apparatuur is te vinden op de ICAR-website. Deze apparatuur is ook te herkennen aan een label met een ICAR-logo.

Vraag advies aan afdeling mpr

De afdeling mpr van CRV heeft ervaring met erkende melkmeetapparatuur en wil u hier graag over informeren. Neem direct contact op met de afdeling mpr via telefoonnumer (078) 15 44 44 (toets 2).

 

IJking door MCC/ILVO

Na aanleg van de gecertificeerde apparatuur, is ook goedkeuring nodig van MCC/ILVO, voordat de mpr erkend kan worden. Bovendien is periodieke controle en ijking daarvan nodig. Maak hierover bij aankoop goede afspraken met uw dealer. Dat voorkomt misverstanden en teleurstellingen achteraf.

 

Veiligheid voor de monsternemer

De manier waarop u de meetapparatuur aanlegt, kan veel invloed hebben op het veilig (en vlot) werken van de monsternemer. Voor het nemen van de melkmonsters is het namelijk belangrijk dat de meetapparatuur gemakkelijk toegankelijk is. Zorg dat de monsternemer niet door de melkput hoeft te kruipen of op een trapje moet gaan staan om de monsters te kunnen nemen.
Ook is het belangrijk dat de monsternemer voldoende werkruimte heeft. Zeker in grotere melkstallen waar meer dan 100 koeien worden gemolken, heeft de monsternemer meer monsterkisten nodig, waarvoor voldoende ruimte beschikbaar moet zijn. Voor de veiligheid van de koeien en de monsternemer is een goedwerkend koeherkenningssysteem onontbeerlijk.