Eerste Deltavaarzen in Sint-Laureins presteren prima

categorie Algemeen
19
okt
2017
0
Reacties
Delta Joska
Delta Joska: stalfavoriet van de familie De Cock

Op het Delta-testbedrijf De Cock in Sint-Laureins is de eerste lichting Deltavaarzen aan de melk gekomen. Deze donoren uit het CRV-fokprogramma gaan nu in de praktijk laten zien dat ze hun uitstekende merkerfokwaarden waar kunnen maken.

Bijgaand filmpje geeft een impressie van de Deltavaarzen in Sint-Laureins. Hierbij vallen vooral de breedte en de robuustheid van deze vaarzen. Gemiddeld zijn de vaarzen met 85 punten ingeschreven, Delta Hetty (de tweede vaars op de film) kreeg van de inspecteur maar liefst 87 punten. Maar vooral de productie van de Deltavaarzen is zeer goed. De 13 dieren in het filmpje produceerden gemiddeld 37,2 kg melk tijdens de laatste mpr, waarbij ze aan een gemiddelde lactatiewaarde van 109 komen.
[lees verder onder het filmpje]

Toppers brengen nieuwe toppers voort

Als voormalig donor, zijn deze vaarzen de moeders van de toekomstige topdieren in Nederland en Vlaanderen. Van zes van deze Deltadieren zijn al vaars-en stierkalveren teruggekocht bij Delta-Satellietdeelnemers. Delta Hetty heeft zelfs al een zoon waarvan het eerste sperma gebruikt wordt als stiervader in het fokprogramma.

 

Favoriet: Malcolm-dochters

De twee vaarzen die het meest tevredenheid bieden aan de familie De Cock zijn dochters van de stier Apina Malcolm: Delta Ruweda en Delta Joska. De reden is eenvoudig: het zijn echte ligboxkoeien – gemiddeld groot met keihard beenwerk. Delta Joska is de laatste in het filmpje en produceert met 46,6 kg melk het meest van allemaal. Ze is foktechnisch nog steeds actueel en wordt opnieuw gespoeld.

 

Ook embryo’s gebruiken uit het fokprogramma van CRV?

Deelnemers van het Delta Satellietprogramma krijgen de beschikking over embyro’s uit het fokprogramma van CRV. Wilt u ook embryo’s uit dergelijke topkoeien? Wordt dan ook deelnemer. Meer informatie vindt u hier. Direct deelnemer worden? Neem dan contact op met uw veestapeladviseur of de CRV-Klantenservice.

Voor boerinnen: deze vaarzen zelf bekijken

Boerinnen die deze vaarzen graag in levende lijve willen zien, kunnen nog deelnemen aan de fokkerijdag ‘Boerin aan zet’ op 16 november in Sint-Laureins. Meer informatie daarover lees je hier.