Decembermaand, feestmaand!

3
dec
2014
0
Reacties

De indexdraai van 3 december brengt een keur aan stieren onder de aandacht die opvallen door hun brede inzetbaarheid binnen de veestapel. Op zeer hoog niveau brengt CRV stieren met outcross-bloedvoeringen en stieren die zeer goed scoren voor zowel efficiëntie, gezondheid als levensproductie.

Het winteraanbod van CRV laat veehouders niet in de kou staan. Een ijzersterke keuze aan stieren maakt dat de basis wordt gelegd voor gezonde economische resultaten. Veel stieren zijn breed inzetbaar binnen het management van de veestapel en dat vereenvoudigt de stierenkeuze. Een extra bijzonderheid is dat CRV de Better Life-fokkerijgetallen heeft vernieuwd, om ze nog beter aan te laten sluiten op de praktijk. Voor het eerst weegt nu de nieuwe fokwaarde voeropname mee in het fokkerijgetal Better Life Efficiëntie. In Better Life Gezondheid is de nieuwe fokwaarde voor ketose geïntegreerd.

Beste outcross-stieren
De indexdraai brengt maar liefst drie stieren van hoog niveau onder de aandacht die opvallen door hun outcross-bloedvoeringen. Koepon General, Big Spell en Delta Vitality. Zij zijn alle drie in hun afstamming vrij van de meestgebruikte stiervaders van de laatste jaren.

Koepon General (Daddy x Jeeves, 298 NVI) staat dan ook symbool voor een brede inzetbaarheid. Deze zwartbonte InSire Topstier heeft behalve een outcross-bloedvoering bovendien zeer hoge scores voor zowel gezondheid (+7%) als efficiëntie (+(9%). General koppelt dit ook nog eens aan een zeer hoge levensduur (+689 dagen),een  hoge vruchtbaarheid (106), sterke klauwen (105) en een zeer goede uiergezondheid (108). Als klap op de vuurpijl realiseert hij een magnifieke exterieurscore (111 totaal, met 112 uier) en met dit meer dan volledige pakket zal hij naar verwachting in menig veestapel zeer veel gebruikt gaan worden.

Koepon General (Daddy)

Koepon General (Daddy)

Big Spell (Bertil x Ramos, 293 NVI) is een zwartbonte dochtergeteste stier die zeer hoge gehalten (+0,46% vet en +0,19% eiwit) koppelt aan een topexterieur met 113 totaal, 115 uier en 110 benen. De dochters van deze Bertilzoon zijn ook zeer vruchtbaar (106), en hebben een uitstekende uiergezondheid (107). Spelldochters produceren ook nog eens zeer efficiënt (+7%) en deze stier levert een veestapel die makkelijk te managen is (Better Life Gezondheid (+4%). Spell, gefokt door Jos en Ingrid Knoef, komt uit een koefamilie waarin gehalten, levensduur en uierkwaliteit stevig verankerd zijn. In de mannelijke lijn beschikt Spell over een unieke afstamming (Bertil x Ramos x Canvas x Julius x Lava).

Big Spelldochters Big Super Star 103 (tweedekalfs) en Big Coba 767, en moeder van Big Spell Big Wietske 83 (Ramos), eigenaar mts. J. en I. Knoef-Hendriksen uit Geesteren (Ned.)

Big Spelldochters Big Super Star 103 (tweedekalfs) en Big Coba 767, en moeder van Big Spell Big Wietske 83 (Ramos), eigenaar mts. J. en I. Knoef-Hendriksen uit Geesteren (Ned.)

De dochters van Delta Vitality (Gibor x Ramos, 231 NVI) tonen wat ze waard zijn. Ze produceren veel melk (+1265 kg) uit zeer gezonde uiers (106). Het zijn efficiënte producentes (+7%) en ze hebben een uitstekende klauwgezondheid (104). Vitality is bovendien uitstekend geschikt als pinkenstier.

Vitalitydochter Klaske 109, eigenaar J. de Vries uit Lippenhuizen (Ned.)

Vitalitydochter Klaske 109, eigenaar J. de Vries uit Lippenhuizen (Ned.)

Gezond en efficiënt tegelijk
Delta G-Force (Man-O-Man x Jordan, 288 NVI) was als InSire Top-stier al een zeer populaire zwartbonte stier in binnen- en buitenland. Zijn dochters laten nu zien dat dit een zeer goede keuze was van de veehouders die hem al vroeg hebben ingezet.  Met een uitstekende melkproductie (+1041 kg melk) en hoge gehalten, staan G-Forcedochters voor veel kilogrammen vet en eiwit (+115 kg).  Opvallend is zijn extreem hoge score voor klauwgezondheid (112). G-Force brengt de levensduur (+555 dagen) en daarmee de levensproductie op een hoger plan. Hij is een prima pinkenstier (107) en zijn dochters produceren bovendien ook nog eens zeer efficiënt (+12%). Door zijn vroege populariteit heeft G-Force nu al 710 dochters in zijn fokwaardeberekening.

Drie volle zussen van Delta G-Force: Corrie 73, Corrie 71 en Corrie 72, eigenaar J. Manders vof uit Milheeze (Ned.)

Drie volle zussen van Delta G-Force: Corrie 73, Corrie 71 en Corrie 72, eigenaar J. Manders vof uit Milheeze (Ned.)

De dochters van Aurora Jeroen (Bertil x O-Man, 284 NVI) doen hem maar liefst 39 punten NVI stijgen. Jeroen is een stier die economisch gezien niet gemist mag worden. Hij scoort een onvoorstelbaar hoge Inet van €432, doordat zijn dochters een hoge melkproductie combineren met hoge gehalten. Dit levert zeer veel kilo’s vet en eiwit op (+135 kg). Met een efficiëntie van (+7%),een hoge uiergezondheid (106) en een prima exterieur (108) is Jeroen een uitstekende keus om geld te verdienen.

Jeroendochter Southland Belle, eigenaar mts. A. & T. & J. van Willigen uit Vuren (Ned.)

Jeroendochter Southland Belle, eigenaar mts. A. & T. & J. van Willigen uit Vuren (Ned.)

Nog een snelle stijger (40 punten NVI erbij) is de roodbonte Ju Stefan (Canvas x Lightning, 232 NVI). Stefan is een stier die zeer goed te gebruiken is om een gezonde (+8%) veestapel op te bouwen. Zijn dochters hebben zeer gezonde klauwen (110), ze zijn vruchtbaar (104) en hebben gezonde uiers (103).

Stefandochters beschikken over een zeer goed exterieur (112 totaal), met beste uiers (111) en benen (109).

Stefandochter Silva 528 (vierdekalfs), eigenaar mts. B. en C. Lohuis-Christiaans uit Bornerbroek (Ned.)

Stefandochter Silva 528 (vierdekalfs), eigenaar mts. B. en C. Lohuis-Christiaans uit Bornerbroek (Ned.)

Poppe Timeless (Aram x Snowman, 311 NVI) is een roodbonte InSire Topstier die zeer goed ingezet kan worden om de levensproductie van de veestapel te verbeteren. Hij doet dat door een hoge melkproductie (+ 1205 kg) te combineren met een zeer hoge levensduur (+750 dagen). De exterieurscore van Timeless is zeer hoog (115), mede dankzij uitstekende scores voor uier (113) en benen (109). Timeless geeft een goede efficiëntie van de melkproductie door (+8%) en kan bovendien prima ingezet worden om de uiergezondheid (105) en klauwgezondheid (104) te verbeteren.

Zwart- en roodbont topniveau voor hoornloosheid
Caudumer Powerplay PP RF (Parker P x Magna P, 244 NVI) is een zwartbonte InSire met roodfactor. Hij is wereldwijd een van de hoogste beschikbare hoornloosheid verervende stieren en hij is tevens homozygoot voor dit kenmerk. Dat betekent dat al zijn nakomelingen hoornloos zullen zijn.
Ook Powerplay is een stier die hoog scoort voor zowel Better Life Gezondheid (+7%) als Better Life Efficiëntie (+7%).  Opvallend zijn Powerplays hoge score voor geboortegemak (112), uiergezondheid (107) en vruchtbaarheid (104). Met een uitstekende melkproductie (+758 kg) en goede levensduur (+440 kg dagen) zullen de nakomelingen van Powerplay in staat zijn tot hoge melkproducties. Een eigenschap die overigens stevig verankerd zit in de Lol-koefamilie van Caudumer Holsteins, waar Powerplay uit stamt.

CAUDUMER LOL 305, MOEDER VAN CAUDUMER POWERPLAY PP RF, EIGENAAR MTS. S. HAYTEMA UIT KOUDUM

Bekijk ook de video van deze stiermoeder

Efficiënt met mrij
Bij mrij is het Ron (Rudolf x Mark 44, 178 NVI) die als hoogste nieuwkomer in de ranglijst staat. Ron is een stier die zeer hoog scoort voor melkproductie (+1336 kg) en efficiëntie (+10%). Zijn dochters beschikken over beste benen (107) en sterke klauwen (103).  Met een Inet van € 246 is Ron in economisch opzicht een van de aantrekkelijkste mrij-stieren van dit moment.

Ron (Rudolf)

Ron (Rudolf)

 

 Meer informatie over Better Life Efficiëntie
 Meer informatie over Better Life Gezondheid