Danno imponeert ook in Skalsumer stal

27
jul
2017
0
Reacties
Skalsumer Pietje 972 (L) & Skalsumer Pietje 981 (R) (Danno) - Eig: H. Agema, Kollumerpomp
Skalsumer Pietje 972 (L) & Skalsumer Pietje 981 (R) (Danno) - Eig: H. Agema, Kollumerpomp

Delta Bookem Danno liet op de NRM een geweldige dochtergroep zien. Met een NVI van 384 is Danno de hoogste dochtergeteste stier in Nederland en Vlaanderen. Inmiddels zijn er van hem ruim 3500 nazaten op 1379 bedrijven in productie. Deze dochters bezorgen Danno prachtige scores van +8% voor Better Life Gezondheid en +9% voor Better Life Efficiëntie.

Wat dit betekent in de praktijk is onder andere te zien op het Skalsumer fokbedrijf van Hessel en Ettie Agema in Kollumerpomp. Hier zijn twee vaarzen van Danno de onbetwiste toppers van hun jaargang: Skalsumer Pietje 972 en Skalsumer Pietje 981. De eerste laat een voorspelde 305-dagen productie zien van 11.674kg melk met 4.37%vet en 3.46% eiwit, resulterend in een lactatiewaarde van 116. En Pietje 981 doet niet voor haar onder: 10.990kg, 4.53%vet, 3.48% eiwit, 113LW.

Beide Danno’s realiseren deze geweldige producties in een koppel waar de concurrentie bepaald niet kinderachtig is: bij de laatste MPR produceerden de 83 melkgevende dieren in de Skalsumer stal gemiddeld 38.3 kg melk! Maar het is niet alleen de productie waardoor de Danno-vaarzen hier opvallen. Ook hun exterieur is imponerend. Beide vaarzen tonen een perfecte balans in kracht en melktype, beide zijn voorzien van een foutloze uier en beide lopen op spijkerharde benen. Voor zowel Pietje 972 als Pietje 981 resulteerde dit in een exterieur score van 88 punten.

Skalsumer Pietje 972 (Danno) - Eig: H. Agema, Kollumerpomp

Skalsumer Pietje 972 (Danno) - Eig: H. Agema, Kollumerpomp

Skalsumer Pietje 981 (Danno) - Eig: H. Agema, Kollumerpomp

 

Hessel en Ettie Agema zijn echte fokkerij-liefhebbers en ze beleven dan ook veel werkplezier aan hun Danno-vaarzen. “Ze hebben keihard beenwerk, zijn altijd als eerste in de melkstal en bovendien melken ze beslist vlot”, zegt Hessel Agema. Agema roemt ook de geweldige persistentie die de vaarzen aan de dag leggen: “ze hebben kort voor de jaarwisseling afgekalfd, maar geven nog steeds vlot 40 kilo melk”.

Beide Danno-vaarzen stammen uit de bekende stiermoederlijn in de Skalsumer-stal. Hun moeders zijn halfzussen uit Skalsumer Pietje 736, die ook de moeder is van fokstier Skalsumer Blitz. Via dochters van Addison en Jabot voeren ze rechtstreeks terug op Pietje 239, de volle zus van Skalsumer Sunny Boy. En de geschiedenis herhaalt zich, want ook beide Danno-vaarzen krijgen kansen als stiermoeder. Uit Pietje 981 is bij CRV inmiddels een stierkalf van Jetset in opfok.