CRV verwelkomt twee nieuwe testbedrijven

categorie Algemeen
28
mrt
2017
0
Reacties

CRV heet twee nieuwe melkveebedrijven welkom als CRV-testbedrijf. Met de bedrijven van Arjan en Saskia van Erp te Midwolda en de familie Van Berkum uit Elahuizen heeft CRV nu in totaal negen testbedrijven.

Op de testbedrijven bewijzen de Delta-vaarzen uit het CRV-fokprogramma zich in de praktijk. Vanwege de fosfaatreductieregeling was het voor CRV moeilijker om de in totaal 130 testvaarzen per jaar te plaatsen. ‘Daarom zijn we op zoek gegaan naar twee nieuwe testbedrijven’, legt Pieter van Goor van de afdeling fokkerij van CRV uit. Hij is betrokken bij de selectie van nieuwe testbedrijven.

Goed management
‘Voor de regionale spreiding van alle testbedrijven, zijn we nu op zoek gegaan in Groningen en Friesland’, vertelt Pieter. Zo hebben al onze leden de gelegenheid om via excursies de kans om testvaarzen op deze bedrijven te bekijken. ‘De beide nieuwe testbedrijven worden goed gemanaged, op zulke bedrijven komt onze topgenetica het best tot zijn recht.’
Het Elegaaster fokbedrijf van de familie Van Berkum te Elahuizen is een bekende van CRV. ‘Hier hebben we vorig jaar nog een heel best vaarskalf van Riverboy met roodfactor en 340 nvi aangekocht’, vertelt Pieter. Zij melken op het moment 260 melkkoeien in een carrouselmelkstal. De koeien worden gevoerd met een automatisch voersysteem.
Ook Arjan en Saskia van Erp zijn actief in de fokkerij. Vorig jaar waren ze nog finalist in de ‘Beste Veestapel van Nederland’. Hun Fokstier Midwolder Goldmar was lange tijd te vinden op de stierenkaart van CRV. De 170 koeien bij Van Erp worden door drie melkrobots gemolken, in combinatie met weidegang.

Bijdrage van topgenetica
‘Jaarlijks gaan er tussen de 10 en 20 testvaarzen naar elk testbedrijf’, legt Pieter uit. ‘Alhoewel testvaarzen eigenlijk niet meer een goede benaming is. Deze dieren worden als kalf al genoomgetest. Maar we willen wel graag aan onze leden laten zien wat goede genetica in de praktijk kan betekenen. Daarvoor gaan ze naar de testbedrijven.’ Pieter geeft een sprekend voorbeeld van een ander testbedrijf. ‘De familie Peeters uit Geel was altijd van mening dat goed management het belangrijkst was om goed te melken. Nu ze testbedrijf zijn, hebben ze ervaren dat genetica daar toch een grotere bijdrage aan levert dan gedacht.’