Merkertesten brengen toptalenten aan het licht

3
mrt
2017
0
Reacties

Veehouders die merkertesten van hun vrouwelijke dieren laten nemen, krijgen beter inzicht in de toekomstige prestaties van hun dieren. Zo kunnen ze bepalen welke dieren de betere zijn. De merkertesten hebben al verschillende toptalenten aan het licht gebracht. Een aantal van die toptalenten is inmiddels zelfs al stiermoeder.

Gastelsveer Mathilda 57 (zie bovenstaande foto) is een mooi voorbeeld van een onverwacht toptalent. Vanuit haar beide ouders, vader Diepenhoek Rozello en moeder Mathilda 56 (Kian x Wonderboy), heeft ze een mooi genenpakket meegekregen. Maar de merkertest liet pas zien hoe goed dat genenpakket is, veel beter dan haar verwachtingswaarde. CRV was zo van haar onder de indruk dat ze haar als donorpink kocht van eigenaar Anton van Merrienboer uit Oud Gastel.

Volop benut in fokprogramma
Mathilda 57 heeft inmiddels diverse nakomelingen die op hun beurt goede cijfers laten zien in de merkertesten. Haar dochters Delta Minte PP cd Red (v. Nano) en Delta Maris (v. Whatsapp) worden ook volop benut voor het CRV-fokprogramma. En Rafter dochter Delta Metta P Rf staat in opfok voor dat fokprogramma.
Mathilda’s Whatsappzoon Delta Webmail is op dit moment beschikbaar als roodbonte InSire teststier.

Delta Webmail (v. Whatsapp)

Delta Webmail (v. Whatsapp) is beschikbaar als InSire teststier

Maar ook Mathilda’s eigen prestaties mogen er zijn. Op een van CRV-testbedrijven maakte ze haar eerste 305-dagen lijst van 9.976 kg melk met 4,49% vet en 3,52% eiwit, met een lactatiewaarde van 116. Ze werd ingeschreven met 86 punten.

Inzet merkertesten
Mathilda’s fokker gebruikt de merkertesten binnen FokkerijData Plus. Hij gebruikt de uitslagen vooral om te bepalen welke kalveren hij gaat opfokken en om betere paringen te kunnen maken binnen SAP. Anton van Merrienboer licht toe: ‘Ik zie dat we hard vooruit gaan door de informatie uit de merkertesten. En in de stal zie ik dat de uitslagen vaak worden bevestigd.’ Hij is natuurlijk trots op de prestaties van Mathilda 57. Maar omdat ze als kalf al werd verkocht, is hij nog trotser op haar moeder, Mathilda 56. De Kian-dochter produceerde in haar eerste vijf lactaties al meer dan 53.000 liter met een gemiddeld eiwitgehalte van 3,91 procent.

Ook inzicht in het dna van uw jongvee?
Ook uw jongvee laten merkertesten? Dat kan via FokkerijData Plus, maar ook via Fokken op Maat. Lees op de site meer over de voordelen van beide programma’s.