Combineer merkertest en bvd-onderzoek via oorbiopt

categorie Fokwaarden
23
jan
2018
0
Reacties
oorbiopt

Het oorbiopt dat u van elk kalf neemt voor bvd-onderzoek is vanaf 1 februari 2018 ook te gebruiken voor een merkertest. U hoeft dan geen apart haarmonster meer te nemen voor het merkeronderzoek voor Fokken op Maat of FokkerijData Plus. Er is dus geen extra handeling meer nodig.

Bij het aanbrengen van een bvd-oormerk vangt u een stukje weefsel op in een buisje. Dit biopt gebruikt u al voor bvd-onderzoek, maar u kunt het voortaan ook voor het merkeronderzoek inzenden. Bent u al deelnemer van Fokken op Maat of FokkerijData Plus? Plak dan eenvoudig een van de CRV-etiketten die u van ons hebt ontvangen op de DGZ-omslag met het biopt. Daardoor weet DGZ dat het biopt na het bvd-onderzoek nog door CRV op merkers moet worden getest. Door het plakken van de stickers, bepaalt u zelf van welke kalveren u een merkeronderzoek laat doen.
Let op: verstuur alleen biopten in een omslag met CRV-etiket waarvan u merkeronderzoek wilt laten doen. De overige biopten verstuurt u in een omslag zonder CRV-etiket.

Bent u nog geen deelnemer aan Fokken of Maat of FokkerijData Plus, maar wilt u ook gebruiken maken van deze eenvoudige manier van dna-onderzoek via de merkertest? Meldt u zich dan snel aan voor Fokken op Maat. Wilt u eerst meer weten over Fokken op Maat, bekijk dan deze pagina of vraag uw veestapeladviseur.

 

Belangrijk om te weten
  • Het gebruik van oorbiopten voor merkeronderzoek is alleen mogelijk bij monsters die via DGZ worden ingestuurd.
  • Het inzenden van oorbiopten voor dna-analyse is mogelijk bij het gebruik van deze merken: Allflex, Q-flex en Merko.
  • Bij een dier dat bvd-positief is bevonden door DGZ, wordt de aangevraagde merkertest niet uitgevoerd.
  • Aan een merkertest via een oorbiopt zijn geen extra kosten verbonden ten opzichte van het testen via een haarmonster.

 

Stappenplan dna-bvd-onderzoek

Hieronder vindt u het stappenplan voor het combineren van het dna- en bvd-onderzoek. Deelnemers aan Fokken op Maat of FokkerijData Plus hebben onlangs een brief ontvangen met deze uitleg over het gecombineerde onderzoek en de bijbehorende etiketten.

oorbiopt

oorbiopten