Fokwaardeschatting augustus 2010

categorie AEU, Fokwaarden
1
aug
2010
0
Reacties

Bij de Fokwaardeschatting in Nederland en Vlaanderen van augustus 2010 zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de april 2010 run:

Genomische fokwaarden
Vanaf augustus 2010 publiceert GES genomische fokwaarden.
Dieren waarvan genoom-informatie bekend is krijgen een geintegreerde fokwaarde die gebaseerd is op de conventionele fokwaarde (met daarin ouderinformatie, nakomelingeninformatie en eventueel eigen observaties) of verwachtingswaarde en de genomische informatie. Dieren waarvan geen genoom-informatie bekend is krijgen een conventionele fokwaarde.
Het toevoegen van genoom-informatie leidt tot betrouwbaardere fokwaarden voor met name jonge stieren met weinig nakomelingen.
Fokwaarden met genoom-informatie worden gepubliceerd indien een stier een KI-code heeft en minimaal 12 maanden oud is.
Op dit moment levert alleen CRV genoom-informatie aan GES voor de fokwaardeschatting. Dit betreft genoom-informatie voor het ras Holstein Friesian.

Er worden twee extra perspublicaties gepubliceerd voor jonge stieren met geintegreerde fokwaarden die nog geen nakomelingen-informatie hebben: 1 voor zwartbonte stieren en 1 voor roodbonte stieren. Tevens zijn er een tweetal lijsten (zwartbont en roodbont) beschikbaar gemaakt op de internet-site met de bijdrage van genoom-informatie aan de fokwaarden van NVI-kenmerken.

Interbull heeft de geintegreerde fokwaarden voor eiwit met genoom-informatie van een aantal landen gevalideerd. De geintegreerde fokwaarden van GES zijn hierbij goed door de test gekomen. Zie voor nadere informatie: http://www.interbull.org/index.php?option=com_content&view=article&id=80:gebv-test&catid=5:web-services

Veranderingen in internationale evaluaties
België
Exterieur (Holstein): Fokwaardeschatting conditiescore aangepast.

Duitsland
Alle kenmerken: nationale publicatie-regels aangepast, aantal stieren wordt niet meer gepubliceerd, aantal stieren krijgt andere type-of-proof en status-of-bull.

Italië
Productie (Holstein): Aantal effecten in testdag model aangepast en gebruik van 4 generaties afstamming.
Uiergezondheid (Holstein): Aantal effecten in testdag model aangepast en gebruik van 4 generaties afstamming.
Uiergezondheid (Brown Swiss): Andere genetische groep definitie, en nieuwe betrouwbaarheidsberekeing celgetal.
Karakter en melksnelheid (Brown Swiss): Andere genetische groep definitie, model-effect van melksnelheid aangepast.

Groot-Brittannië
Productie (Brown Swiss) : Doet voor de eerste keer mee.
Uiergezondheid (Browns Swiss): Doet voor de eerste keer mee met celgetal.
Levensduur (Holstein):Aanpassing in de berekening van heterosis en recombinatie.
Levensduur (Brown Swiss): Doet voor het eerst mee.
Vruchtbaarheid (Brown Swiss): Doet voor het eerst mee.
Afkalfgemak (Holstein): Aanpassing in de dataselectie, waardoor een aantal stieren dochters en/of bedrijven verliest.

Denemarken-Finland-Zweden
Uiergezondheid (alle rassen): Celgetal wordt nu met random-regressie berekend. Jersey wordt op dezelfde manier berekend als andere rassen. Red Holstein zit nu bij de Holstein evaluatie in.
Levensduur (alle rassen: Wordt nu met gezamenlijk Nordic lineair multitrait-model berekend. Rode Holstein zit nu bij de gewone Holstein evaluatie in.

Polen
Uiergezondheid (Holstein): Doet voor de eerste keer mee met celgetal.

Frankrijk
Levensduur (Holstein, Montbeliarde): Correctie in de dataselectie, heeft met name effect op jonge stieren met geboortejaar 2002-2003.

Zuid-Afrika
Vruchtbaarheid (Jersey): Doet voor het eerst mee.

Nieuwe perspublicaties online dinsdag 17 augustus 22.00 uur
Na de publicatie van de fokwaarden van de augustus draai (17 augustus 2010) is gebleken dat een aantal fokwaarden niet klopten. Het betreft:

fokwaarden voor percentage vet en percentage eiwit gepubliceerd op roodbont basis en basis lokaal
fokwaarden totaal exterieur, karakter en melksnelheid van MRY stieren die een KI-code hebben en geboren zijn na 1985. Dit betreft een groep van circa 600 stieren.
Wat betreft de fokwaarden voor percentage vet en eiwit: de fokwaarden voor melk-, vet- en eiwit hoeveelheden zijn correct. Tevens zijn Inet en NVI correct. Wat betreft de fokwaarden op zwartbontbasis: deze fokwaarden waren correct en blijven dus onveranderd.

De perspublicaties met fokwaarden op roodbontbasis en basis lokaal zijn op 17 augustus 2010 om 22.00 vervangen.

Nieuwe Vlees-perspublicaties online donderdag 19 augustus 13.00 uur
Een aantal vleesstieren bleek op zwartbontbasis te staan, terwijl het een roodbontpublicatie betreft. De perspublicatie is opnieuw op internet gezet met alle stieren op roodbontbasis.