Hoge levensproductie zit in de genen

22
feb
2018
0
Reacties
Voorbeeld van hoge levensproductie: Big Boukje 192
Big Boukje 192, dé kampioen levensproductie, werd tijdens het CRV-Event in 2016 gehuldigd

Veehouders met veel koeien in de stal die hoge levensproducties halen, zijn ervan overtuigd: die hoge levensproductie zit in de genen. De families Knoef en Winter vertellen over hun visie op hoge levensproductie.

Maar liefst 208.000 liter melk met 4,64% vet en 3,86% eiwit produceerde Big Boukje 192. De koe van Jos en Ingrid Knoef uit Geesteren is dé kampioen levensproductie. Ze werd 19 jaar oud, kalfde maar liefst 15 keer en kreeg ook nog 90 punten voor haar exterieur. ‘Deze hoge productie heeft ze te danken aan haar genetica’, luidt de overtuiging van Jos. ‘Bij 100.000 of 150.000 kilo melk kun je nog zeggen dat koeien dit bereiken dankzij voeding, verzorging of management. Dat Boukje het ook nog redt voorbij 200.000 kilo melk dankt ze zeker aan haar goede genen.’
Hij noemt haar afstamming Cash x Labelle x F16 x Tops x Amos een ‘droomafstamming’ voor duurzaamheid. ‘Het zijn allemaal stieren die bewezen hebben koeien te geven die hoge levensproducties halen. Ook haar moeder en overgrootmoeder wisten de magische grens van 10.000 kilo vet en eiwit te passeren. Boukje’s prestatie is uniek, ze is een voorbeeldkoe, maar een hoge levensproductie is niet bijzonder in de veestapel van de familie Knoef. Inmiddels wisten 71 koeien in hun stal meer dan 100.000 liter melk te produceren, 25 koeien haalden zelfs de 10.000 kilo vet en eiwit.

levensproductie

Ingrid en Jos Knoef uit Geesteren met Big Boukje 192

 

Better-Life fokkerijgetallen werken

Er zijn meer veehouder die hoge levensproducties bij hun koeien halen, zoals de familie Winter uit Vriezenveen. ‘We werken graag met oude koeien. Ze geven meer melk en daarmee ook meer rendement’, vertelt Jan Winter. In 2016 werd de veestapel van Winters Farm gekozen tot beste veestapel van Nederland. Ze scoren al acht jaar op rij een levensproductie van meer dan 50.000 kilo melk bij hun afgevoerde koeien. Ook zij hebben een opmerkelijk aantal koeien die de magische grenzen overschreden: 7 koeien met meer dan 10.000 kilo vet en eiwit en maar liefst 29 die meer dan 100.000 kilo melk produceerden.
Jan en Tiny Winter krijgen bij de fokkerij en verzorging van hun 230 koeien hulp van dochter Laura die jongveespecialist is bij ForFarmers en zoon Frank, CRV-inspecteur. ‘De dieren met de hoogste cijfers voor Better Life-fokkerijgetallen presteren het best’, zo vond Laura na het vergelijken van de genoomfokwaarden van hun veestapel en de prestaties van de koeien. ‘We zien in de praktijk dat het werkt.’ De 73 koeien met de hoogste score voor Better Life Gezondheid lieten ook de beste gezondheidscijfers zien: 48% minder subklinische mastitis, 63% minder ketose en een 33 dagen kortere tussenkalftijd.

De veestapel van de familie Winter uit Vriezenveen (Jan, Tiny, Frank en Laura) werd in 2016 gekozen tot beste veestapel van Nederland

 

Productie en gezondheid

De vraag aan de ervaringsdeskundige veehouders is vanzelfsprekend: waar letten jullie bij de selectie van stieren op om koeien met een hoge levensproductie te fokken? ‘We fokken op kilogrammen eiwit, beenwerk, uier en gezondheidskenmerken. De fokkerijkengetallen Better Life Gezondheid en Better Life Efficiëntie zijn voor ons nuttige informatie’, geeft Laura aan. ‘Gezonde koeien betekent ook gemakkelijk werken’, vult vader Jan aan.
Jos Knoef bevestigt het belang van fokkerij voor het bereiken van hoge levensproducties: ‘Wat je erin stopt komt er ook weer uit. Wanneer je consequent aan je fokdoel vasthoudt bereik je resultaat. Naast de productieaanleg letten we steeds meer op uiergezondheid, persistentie en laatrijpheid. Daarbij fok je een exterieur waarmee de koeien nog jaren meekunnen. Optimale hoogte- en breedtematen, een prima uier en heel sterke droge benen. Ja, precies een exterieur zoals Big Boukje 192.’

Fokken op levensduur

Wilt u ook fokken op een veestapel met langere levensduur? Het gebruik van stieren met een hoge gezondheidsscore draagt hieraan bij. Kijk wat de fokkerijgetallen Better Life Efficiëntie en Better Life Gezondheid voor het rendement van uw bedrijf kunnen betekenen.