Fokken op nutriëntenefficiëntie: Delta Concert

17
feb
2017
0
Reacties

Dieren die hoog scoren op het fokkerijgetal Better Life Efficiëntie, geven de meeste kilo’s melk per kilo fosfaat en stikstof. CRV-stier Delta Concert helpt u om snel vooruit te gaan in efficiëntie, hij is de hoogst beschikbare stier op het gebied van Better Life Efficiëntie.

Fokken op een hoge Better Life Efficiëntie resulteert in de meeste kilo’s melk per kilo fosfaat en stikstof, zo berekende Thomas van der Zwaag voor CRV. De student aan de Nederlandse Hogeschool Van Hall Larenstein en boerenzoon berekende het financiële voordeel. ‘Voor een bedrijf met 100 koeien kan dat oplopen tot € 40.000.’ Voor Thomas is de te volgen fokkerijkoers duidelijk: ‘Kies een stier met een hoge Better Life Efficiëntie. Dat levert een hogere productie, een langere levensduur en dus ook een hogere nutriëntenefficiëntie.’ Op dit moment is Delta Concert de hoogst beschikbare stier op het gebied van Better Life Efficiëntie, hij scoort +13 procent.

Breed inzetbaar
Delta Concert (v. Crescendo) is een mooie compositie van twee toppers: G-Force via moederszijde en Stellando via vaderszijde. Concert combineert een hoge productie (+1556 kg melk) met heel sterke benen (107). Hierdoor is hij breed inzetbaar. Concert zorgt voor ideaal ontwikkelde koeien die niet toeleggen op de eiwitproductie (+56 kg eiwit). Daarnaast hebben zijn dochters een hoge vruchtbaarheid (103) en zijn ze minder gevoelig voor ketose (107).

Indrukwekkende vaarzenlijst
Concert’s moeder Delta Rainbow (v. G-Force) is volop gebruikt voor het CRV fokprogramma, evenals haar volle zus Hedra Delta Rora. Doordat ze veel zijn gespoeld hebben beide een vaarzenlijst van meer dan 600 dagen gemaakt, met elk een indrukwekkende hoeveelheid melk. Rainbow produceerde in haar vaarzenlijst  17.122 kg melk en Rora produceerde 16.756 kg melk.

Delta Rainbow (v. G-Force), de moeder van Delta Concert, liet een indrukwekkende productie zien als vaars