‘Extra tools inzetten om de veestapel nog beter te maken’

8
sep
2017
0
Reacties
De familie Sierens uit Zomergem wil de veestapel nog beter maken
De familie Sierens uit Zomergem wil de veestapel nog beter maken

Meer persistentie en meer duurzaamheid in hun veestapel, dat zijn de doelstellingen van de familie Sierens uit Zomergem. ‘We streven in de fokkerij naar minder spreiding tussen de koeien en een snellere vooruitgang’, aldus Luc Sierens. Samen met zijn vrouw Isabelle en zoon Frederik melkt hij 130 koeien. Dochter Marissa, veestapeladviseur bij CRV, heeft het fokkerijplan voor de toekomst uitgestippeld.

Met een gemiddelde productie tussen de 10.000 en 11.000 kilo melk per koe is de familie Sierens eigenlijk dik tevreden over de veestapel. ‘Jaarrond geven de koeien zo’n 33 liter melk per dag, met goede gehalten en weinig problemen’, vertelt Luc. ‘We streven naar een persistente productie.’ Toch hebben ze de lat voor de toekomst nog hoger gelegd. ‘Het aantal lactaties van de koeien moet stijgen’, aldus Frederik. Dit willen ze bereiken door meer op gezondheid te fokken.

 

Fokkerijgetallen helpen

Met de fokkerijgetallen Better Life Efficiëntie en Better Life Gezondheid hebben ze tools om dat te realiseren, geeft Marissa aan. ‘Het bedrijf is uitgebreid en daardoor is er behoorlijk wat genetische spreiding in de veestapel. Dat moet eigenlijk zo klein mogelijk worden.’ Ze houden daarom de klauwgezondheid bij in DigiKlauw en stieren als Browning, Magister, Atlantic, Finder en Danno krijgen kansen. Met het Delta Satellietprogramma ‘krikken’ ze bovendien het genetische niveau op. ‘Het is altijd leuk om met een dier een prijskamp te winnen, maar dat is niet het hoofddoel. In de toekomst gaan we ook merkerselectie toepassen zodat we sneller vooruit gaan naar gemakkelijk te managen koeien.’