Zorgeloos en efficiënt melken met nieuwe topstieren

2
dec
2015
1
Reacties
Bouw Finder: de nieuwe lijstaanvoerder bij zwartbont
Bouw Finder: de nieuwe lijstaanvoerder bij zwartbont

De decemberdraai van 2015 brengt stieren van wereldklasse voor het fokken van een efficiënte veestapel, die bovendien makkelijk te managen is. Met Bouw Finder heeft CRV er een internationale topstier bij, die op alle fronten sterk scoort. Deze stier zal zeker veel invloed krijgen binnen de fokkerij. (Onderaan dit artikel vindt u de cijfers op een rij voor de stieren in dit persbericht.)

Finder De nieuwe lijstaanvoerder bij zwartbont heet Bouw Finder (Balisto x Epic). Met 376 NVI staat deze InSire-stier op eenzame hoogte en hij excelleert op alle fronten.
Allereerst vererft Finder een fantastische levensduur (+945 dagen). Dat betekent in de praktijk dat zijn dochters gemiddeld maar liefst een jaar en vier maanden langer melk kunnen produceren in vergelijking met doorsnee melkkoeien. Doordat Finder naast levensduur een flinke melkplas doorgeeft, geeft hij ook een impuls aan de efficiëntie van de veestapel (+9%).
Finderdochters zullen probleemloos produceren (+9% Better Life Gezondheid). Dit dankt hij onder meer aan zijn zeer hoge scores voor uiergezondheid (113), klauwgezondheid (104) en geboortegemak (108). Finder is bovendien een uierspecialist (111) en met 111 punten voor totaal exterieur is het met recht een stier die ijzersterk scoort op alle relevante kenmerken.
CRV verwacht een enorme vraag naar het sperma van Finder. De spermaproductie van deze nog zeer jonge stier is net opgestart, waardoor hij niet direct opgenomen kan worden in het stierenaanbod. CRV gaat hem in de komende drie maanden geleidelijk beschikbaar stellen, zodra de spermavoorraad dit toelaat.

Galore Een andere Balistozoon van de topklasse is Delta Galore (Balisto x Gravity, 303 NVI).
Deze zwartbonte InSire-stier kan vooral op het gebied van melkproductie en uierverbetering veel goed werk doen voor de veestapel. Galore vererft een flinke melkplas (+1508 kg) met vlakke gehalten. Dit levert maar liefst € 304 Inet en +118 kg vet en eiwit op. Met deze melkproductie en een levensduur van +744 dagen zullen dochters van Galore de capaciteit hebben om lang en met een enorme efficiëntie* (+12%) te produceren.
Nakomelingen van Galore zullen verder beschikken over uitstekende (110), gezonde (107) uiers die hoog en vast aangehecht zullen zijn. Met 106 geboortegemak is hij bovendien een ideale partner voor pinken.

Bekijk Delta Galore in de shop

 

Ibiza

Veneriete Ibiza (Sundance x Bookem, 311 NVI). Ibiza is net als Bouw Finder een gigant op het gebied van levensduur, met een score van +997 dagen. Ibiza heeft een hoge score voor gezondheid (Better Life Gezondheid +7%). Hij dankt die hoge score onder andere aan zijn zeer hoge vererving voor uiergezondheid (+115). Ook voor geboortegemak (105) scoort hij hoog, zodat hij zeer goed als pinkenstier kan worden ingezet. De uitstekende productie-eigenschappen en levensduurvererving van Ibiza maken dat zijn dochters extreem efficiënt* zullen produceren (+13%).

BekijkVeneriete Ibiza in de shop

 


Norbert en Passe versterken roodbont
Norbert Bij roodbont staat Delta Norbert (Bookmark x Stellando, 278 NVI) op de tweede plek in de ranglijst. Norbert is een InSire-stier die op alle fronten sterk scoort en een enorme impuls geeft aan de efficiëntie* van de veestapel (+15%). Dit komt onder andere doordat hij een flinke melkplas (+1234 kg) combineert met een zeer hoge levensduur (+734 dagen).
Norbertdochters zullen naar verwachting de productie uitstekend aankunnen, gezien zijn hoge score voor Better Life Gezondheid (+7%). Deze hoge score dankt hij onder meer aan de uitstekende vererving voor uiergezondheid (107), vruchtbaarheid (103) en klauwgezondheid (103).

Bekijk Delta Norbert in de shop

 

Passe Bruchter Passe (Kylian x Mr Burns, 200 NVI) is bij roodbont een nieuwe dochtergeteste stier die zeer hoog doorkomt. Passe is een stier voor veehouders die houden van goedgebouwde, productieve koeien. Passedochters vallen vooral op door een zeer goed exterieur (111) en fantastische benen (112), die ze zeer goed gebruiken. Passe vererft daarnaast een flinke melkplas (+930 kg), die efficiënt* wordt geproduceerd (+10%).
De levensduur van de dochters is met +431 dagen uitstekend, waardoor ze tot hoge levensproducties in staat zijn.
Op 12 december zal CRV de exterieurkwaliteiten van Passe tonen aan het fokkerspubliek tijdens de HHH-show in Zwolle.

Bekijk Bruchter Passe in de shop

 

*Better Life Efficiëntie verbeterd
Het fokkerijgetal Better Life Efficiëntie is verbeterd. Met ingang van de decemberdraai wordt de fokwaarde afkalfleeftijd vaarzen opgenomen in de berekening. Een kortere opfokperiode betekent een hogere efficiëntie. Stieren met een gunstige afkalfleeftijd zullen daardoor beter scoren. Daarnaast neemt CRV nieuwe, recente voeropnamedata mee, waardoor de berekening van de fokwaarde voeropname nauwkeuriger geworden is.

 

Samenvatting cijfers stieren:Efficiëntie, Vruchtbaarheid, Gezondheid en Levensduur

 

496-15 Pers indexdraai-NED-def

1 reactie

  1. 02 december 2015 (Christian Desmet) Schreef:

    Formidabele indexdraai voor CRV, proficiat. Finder zal echt onze voorkeur wegdragen….