Zo moeder, zo dochter: Delta Teuntje, Delta Thilda en Delta Tracy

categorie Efficiëntie
5
apr
2021
0
Reacties
zo moeder zo dochter - Delta Thilda
Delta Thilda (v. Amigo): hoogproductieve krachtpatser

Drie uitstekende dieren op een rij: Delta Teuntje (v. Chanel), Delta Thilda (v. Amigo) en haar dochter Delta Tracy presteren formidabel. Thilda overtreft de prestaties van haar moeder Teuntje. En Tracy (v. Esperanto) op haar beurt is qua erfelijke aanleg weer beter dan háár moeder. Tracy gaf haar goede genen door aan haar zoon, de nieuwe InSire Topstier Delta Tornado.

Deze familie is in staat veel nakomelingen te maken. Nadat de merkerinformatie bekend is, krijgen alleen de allerbeste dieren op hun beurt kansen in de nucleus. De beste dieren komen dan ook tot indrukwekkende prestaties.

 

Hoogproductieve (groot)moeder

Delta Teuntje (AV 86) was een gezonde veelgeefster op CRV-testbedrijf Barendonk Holsteins VOF in Beers. De Chaneldochter produceerde in 1619 dagen 64.199 kg melk met 3,74% vet en 3,64% eiwit. Hiermee noteerde ze een gemiddelde productie van 40 kg melk per dag. Ze is de moeder van fokstier Delta Ticket. Ivo Hermanussen van het Barendonkbedrijf vertelt: ‘Teuntje was een krachtpatser, correct gebouwd en breed van voor tot achter. Ze wilde werken en dat zie ik ook bij haar dochter en kleindochters. We spoelen twee kleindochters. De ontvangsters voor die embryo’s staan al klaar. Dat zegt genoeg!’

Delta Teuntje

Delta Teuntje (AV 86) als vaars, moeder van Thilda

 

Dochtergeteste fokstier

Delta Ticket (v. Colorado), de halfbroer van Thilda, is sterk in het vererven van gezonde melkkoeien. Zijn fokwaarde is inmiddels gebaseerd op meer dan 3000 dochters. Ticket vererft fraaie uiers (107) die ook nog eens gezond (104) zijn. Voor vruchtbaarheidskenmerken scoort hij 104. Zijn dochters worden gemakkelijk geboren en kalven gemakkelijk af. Met 165 heeft hij bovendien een onderscheidende aAa-code.

 

Hoogproductieve krachtpatser met karakter

Delta Thilda (AB 87) kreeg het beste van vader en moeder. Van haar vader, gezondheidvererver Amigo, erfde ze probleemloosheid. Haar merkerfokwaarden tonen sterke genen voor beenvererving, uiergezondheid en vruchtbaarheid. Van haar moeder Teuntje, erfde ze haar torenhoge productieaanleg. Thilda produceert bij CRV-testbedrijf Van Berkum in Elahuizen, een van de hoogste mpr-bedrijven van Nederland. Op dit hoge niveau scoort ze in haar derde lijst 128 lactatiewaarde. ‘Ze is een heel sterke koe met een eigen wil. Geen wilde koe, maar ze doet wat ze wil en heeft een goed karakter. Ik wil ze allemaal wel zo hebben’, vertelt Siemen van Berkum. ‘Ze geeft na 6,5 maand nog 65 liter en gaat richting 20.000 liter in 305 dagen. Ze behoudt haar conditie met een heel productieve én gezonde uier. Ze is ook een heel mooie koe met beste benen. De 87 punten is ze zeker waard.’ Siemen vervolgt: ’Ze kan nog heel lang mee, als ze goed drachtig blijft worden. Met 65 liter hebben we daar nu nog geen haast mee. Echt een superkoe.‘

Delta Thilda

Delta Thilda (AB 87) als vaars

‘Zo zie ik ze het liefst’

Delta Tracy, dochter van moeder Thilda en vader Weelder Esperanto, combineert een grote productiedrang met de kracht om dit gezond vol te houden. Esperanto vererft beste uiers, gezonde klauwen en een efficiëntie omzetting van voer naar melk. Daarmee past hij goed op de sterke, hoogproductieve Delta Thilda.
Tracy overtreft de verwachting van Koen Nooijen op zijn CRV-testbedrijf te Coevorden. ‘Ze is een heel sterke, brede vaars met een licht hellend, lang en breed kruis. Ze heeft een vast aangehecht uier en beste benen. Ze kalfde wat ouder af en was zo’n zware krachtpatser, dat ik benieuwd was of ze wel goed zou produceren’, vertelt Koen Nooijen. Na 220 dagen in lactatie als vaars komt haar voorspelde 305 dagenlijst uit op 11.383 kg melk met 4,19% vet en 3,81% eiwit. Koen vervolgt: ‘Ze heeft me heel positief verrast. Ze bleef maar stijgen in productie en ze houdt haar conditie mooi vast. Zo zie ik ze het liefst! Na zeven maanden geeft ze nog 42 liter per dag, terwijl we via ivf nog steeds embryo’s van haar winnen. Ze was namelijk vlot weer drachtig en kalft binnen een jaar weer af.’

Delta Tracy

Delta Tracy (AV 87), moeder van Tornado

Het beste komt samen in Tornado

Tracy’s zoon, Delta Tornado (v. Skywalker) vererft veel sterke kenmerken uit de moederlijn. Zo combineert hij een hoge productieaanleg (€ 467 Inet) met 107 voerefficiëntie. Dit resulteert in een score van +16% voor CRV Efficiëntie. CRV Gezondheid is met +9% eveneens van hoog niveau. Een aantal eigenschappen ondersteunt een hoge probleemloze productie. Tornado scoort bijvoorbeeld hoog voor persistentie, ketose, afkalfgemak, vruchtbaarheid, klauwgezondheid en celgetal. Met zijn score van 106 voor exterieur laat hij nergens steken vallen. Daarbij vererft hij BB voor kappa-caseïne en A2A2 voor bèta-caseïne.

 

Vrouwelijke toppers in de startblokken

Delta Teuntje, Delta Thilda en Delta Tracy hebben veel gelijkenissen; drie fraaie, sterke koeien die hun fantastische aanleg in praktijk brengen op goed gemanagede CRV-testbedrijven. Ze houden hun conditie vast tijdens een torenhoge productie en blijven gemakkelijk gezond en vruchtbaar. Dat ze gezonde genen doorgeven toont Tornado in zijn genoomfokwaarde. Ook aan de vrouwelijke kant dient de nieuwe generatie zich alweer aan. In het CRV Dairy Breeding Center in Wirdum lopen twee volle zussen van Tornado en vijf halfzussen. Op naar de volgende generatie: zo moeder, zo dochter, zo kleindochter, zo achterkleindochter!