‘Na een paar melkcontroles wisten we al wat we aan merkeronderzoek hadden’

categorie Efficiëntie
16
okt
2020
0
Reacties
hofmeijer merkeronderzoek Fokken op Maat
Gerrit Hofmeijer, roodbontfokker in Dalerveen (NL)

Roodbontfokker Gerrit Hofmeijer heeft nog altijd veel liefhebberij in fokkerij. Als deelnemer aan Fokken op Maat krijgt hij een veel beter inzicht in de genetische aanleg van zijn dieren. ‘Daardoor kan ik nog beter paringen maken’, is zijn ervaring.

De eerste ervaring met merkerfokwaarden dateert voor Gerrit Hofmeijer al van zo’n tien jaar geleden. ‘Er was op ons bedrijf een drieling vaarskalfjes geboren en het leek ons wel een leuk experiment om die te laten typeren’, vertelt de 65-jarige veehouder uit het Drentse Dalerveen. ‘De drie kalfjes bleken totaal verschillende merkerfokwaarden te hebben. De één beloofde bijvoorbeeld een heel melkrijke koe te worden, terwijl de ander juist heel hoog scoorde op gehalten’, herinnert hij zich.
‘Toen de vaarzen aan de melk waren, wisten we na een paar melkcontroles al wat we aan merkeronderzoek hadden. De fokwaarden klopten precies met de prestaties van de dieren.’

 

Minimale jongveebezetting

Toen CRV in 2016 Fokken op Maat introduceerde, was Hofmeijer dan ook een van de eerste gebruikers. Samen met zijn vrouw en met hulp van een medewerker beheert hij een bedrijf met 120 roodbonte melkkoeien en 50 stuks jongvee op 69 hectare grond. De koeien worden gemolken door robots en tekenen voor een rollend jaargemiddelde van 10.700 kilo melk met 4,50% vet en 3,60% eiwit. De gemiddelde exterieurscore bedraagt 83,5 punten voor algemeen voorkomen.
‘We hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd in fosfaatrechten en daarom streven we ook naar een minimale jongveebezetting’, vertelt de veehouderij. ‘Fokken op Maat is hierbij een mooi hulpmiddel. Binnen drie weken na de geboorte weten we of de verwachtingen die we van een kalf hebben, kloppen. De tegenvallers houden we niet aan’, legt hij uit.

‘Fokken op Maat geeft mij veel meer inzicht in mijn dieren. Dat motiveert om met fokkerij bezig te zijn’

Meer inzicht, betere paringen

Waardevoller nog vindt Hofmeijer Fokken op Maat als informatiebron bij het maken van paringen. De veehouder is een fokkerijliefhebber en werkte voordat hij boer werd, als stamboekinspecteur voor CRV. Van de stierkeuze maakt hij graag werk. ‘Het StierAdviesProgramma, dat ook gebaseerd is op merkerfokwaarden, is een heel goed hulpmiddel. Maar ik heb ook mijn eigen ideeën. Fokken op Maat geeft mij veel meer en betrouwbaarder inzicht in de genetische aanleg van mijn dieren, zeker bij de pinken en vaarzen. Daardoor kan ik nog betere paringen maken en dat motiveert mij extra om met fokkerij bezig te zijn’, vertelt hij.

 

Meeliften op topfokkerij

Sinds drie jaar is Hofmeijer ook deelnemer aan Delta Satelliet. ‘We zijn in onze veestapel altijd serieus bezig geweest met fokkerij en de resultaten daarvan zien we in HerdOptimizer. Maar de aankoop van embryo’s biedt ons de mogelijkheid om daarnaast interessante nieuwe koefamilies op stal te krijgen’, verklaart de veehouder. ‘Vanochtend heeft CRV hier nog een vaarskalfje opgehaald voor het fokprogramma. Dat bewijst maar dat we met Delta Satelliet meeliften op de topfokkerij.’

Merk het verschil met Fokken op Maat

Van een jong kalfje een fokwaarde bepalen met de betrouwbaarheid van die van een derdekalfskoe? Het kan met merkeronderzoek aan de hand van erfelijk materiaal uit een haarfollikel of een oorbiopt. Om u te ondersteunen bij de toepassing van merkerfokwaarden heeft CRV Fokken op Maat ontwikkeld. Via de HerdOptimizer-applicatie, die een belangrijk onderdeel is van Fokken op Maat, houdt u overzicht over de schat aan informatie die via merkeronderzoek beschikbaar komt. Zo volgt u doorlopend of uw fokkerij op koers ligt en werkt u doelgericht aan een veestapel die maximaal bijdraagt aan uw eigen fokdoel. Met Fokken op Maat merkt u het verschil.
Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Fokken op Maat neem contact op met uw CRV-veestapeladviseur of bel met de CRV Klantenservice: 078-15 44 44.