‘Ik heb harde cijfers nodig om mijn bedrijf te kunnen uitbaten’

29
mrt
2019
0
Reacties
mpr:
Melkveehouder Pascal Devos uit Geraardsbergen

‘Melkcontrole is een onmisbaar hulpmiddel in de bedrijfsvoering’, stelt Pascal Devos uit Geraardsbergen. ‘De melkproductieregistratie levert harde cijfers over de prestaties van mijn koeien. Op basis daarvan kan ik betrouwbare beslissingen nemen’, legt hij uit.

Zo lang als Pascal Devos boer is, maakt hij al gebruik van de melkproductieregistratie (MPR) van CRV. ‘Ik kan me geen bedrijfsvoering zonder melkcontrole voorstellen’, geeft de 48-jarige veehouder aan. Hij heeft in Geraardsbergen een melkveebedrijf met zo’n 75 melk- en kalfkoeien en 75 stuks jongvee. De 305 dagenproductie van de voornamelijk roodbonte veestapel werd bij de meest recente melkcontrole voorspeld op 9323 kg melk met 4,24% vet en 3,53% eiwit.

 

Benutting robot optimaliseren

De koeien van Devos worden gemolken met een één-box-melkrobot. ‘Die is vol bezet, want gemiddeld heb ik 65 tot 70 koeien aan de melk’, geeft hij aan. ‘Ik wil de robot optimaal benutten en dat betekent dat ik er iedere dag zo veel mogelijk kilo’s vet en eiwit uit wil halen’, licht de veehouder zijn strategie toe. ‘Het systeem geeft me dagelijks inzicht in de actuele productie van kilogrammen melk, maar ik heb ook cijfers nodig over het vet- en eiwitgehalte en de lactatieproductie van individuele koeien. En om goede beslissingen te kunnen nemen wil ik jonge en oude koeien en dieren in een verschillend lactatiestadium eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. De MPR levert me al die informatie’, legt hij uit.

‘De MPR levert harde cijfers over de prestaties van mijn koeien. Op basis daarvan kan ik betrouwbare beslissingen nemen’

Merkeronderzoek bevestigd

Doordat Devos al acht jaar van al zijn dieren merkerfokwaarden laat bepalen, kan hij betrouwbaar paringen maken en selecteren in zijn jongvee. ‘Maar de MPR blijft voor mijn fokbeleid een onmisbare aanvulling op merkeronderzoek’, geeft hij aan. ‘Hiermee krijg ik harde cijfers over de werkelijke prestaties van de dieren. De uitslag van de MPR is de realiteit. Met deze informatie kan ik nog betere fokkerijbeslissingen nemen’, legt de veehouder uit.
Naast een schat aan gegevens over de productieve prestaties van zijn koeien, biedt MPR Pascal Devos ook inzicht in de gezondheid van zijn dieren. Zo wordt van alle koeien bij iedere melkcontrole het celgetal bepaald. ‘Hierdoor krijg ik een duidelijk beeld van het verloop van de uiergezondheid’, geeft de veehouder aan. ‘En een hoog vetgehalte in combinatie met een laag eiwitgehalte is een aanwijzing voor slepende melkziekte. Soms kunnen koeien je verrassen. Dat kan aanleiding zijn om een dier propyleenglycol te geven.’

 

Het kan altijd beter

De hoogte van de gemiddelde productie van een bedrijf is volgens Devos op zich geen graadmeter voor de kwaliteit van de bedrijfsvoering. ‘De productie kan voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van omstandigheden die je als veehouder niet zelf in de hand hebt. Maar wat je wel in de hand hebt, is de selectie binnen je eigen veestapel. Of je nu een topmelker bent of in de statistieken onderaan staat, op ieder bedrijf zijn er mogelijkheden voor verbetering. Daarbij is de MPR een onmisbaar hulpmiddel.’

MPR: basis voor management en fokkerij

Melk is niet alleen een bron van inkomen, het is ook een bron van informatie. Met informatie over de gehalten vet en eiwit in de melk van individuele koeien weet u bijvoorbeeld welke koeien in uw veestapel het hoogste rendement opleveren. Zo zijn de gegevens de basis voor de fokkerij en selectie in uw veestapel.
Daarnaast is de MPR-uitslag onmisbaar voor het evalueren van de voeding op uw bedrijf en ondersteunt de melkcontrole uw diergezondheidsmanagement. De bepaling van het individuele celgetal maakt bijvoorbeeld duidelijk welke koeien te veel cellen in de melk hebben en welk type infectie hiervan de oorzaak is. Hierdoor kunt u zo nodig gericht behandelen.

Wilt u ook meerwaarde halen uit de melk van uw koeien door deel te nemen aan MPR? Neemt u dan contact op met uw eigen veestapeladviseur of met de CRV Klantenservice, telefoon: 078 15 44 44, e-mail: klantenservice.be@crv4all.com.
Alle informatie over MPR is ook hier te vinden