Met hoogste nieuwkomers naar een gezonde en efficiënte veestapel

2
apr
2014
0
Reacties
Klee 14 (Brooklyn) van A.J. Broekhuijse uit Wilnis
Klee 14 NL 889003150 V: Brooklyn Eig: A.J. Broekhuijse, Wilnis Opname: 28 november 2013 - M 1311043

Etaregge Brooklyn en Midwolder Goldmar zijn de hoogste dochtergeteste nieuwkomers bij rood- en zwartbont. Voor veehouders die willen fokken op hoornloosheid komen stieren in beeld van topniveau. En de hoogste dochtergeteste stieren, Delta Atlantic en Camion van de Peul: ze verstevigen opnieuw hun positie.

De stieren van CRV laten zien dat ze de basis leggen voor een gezonde en efficiënte veestapel. Atlantic en Camion doen het als lijstaanvoeders bij zwart- en roodbont uitstekend en hun NVI is zelfs gestegen. Atlantic heeft een jaar na zijn eerste dochterfokwaarden al bijna 1200 dochters in zijn productiecijfers, wat hem nu al een zeer hoge betrouwbaarheid oplevert (95%).
CRV wil een breed aanbod van topstieren beschikbaar stellen en deze indexdraai laat zien dat de fokkerij hiervoor prima op koers ligt.

Efficiëntie verhogen met dochtergeteste nieuwkomers
Het verhogen van de efficiëntie is één van de belangrijkste onderwerpen die moderne melkveehouder bezighoudt. De fokkerij heeft hun veel te bieden. Allereerst brengt CRV Etaregge Brooklyn (Mr. Burns x Kian, 247 NVI) naar voren. Brooklyn is de hoogste nieuwkomer in de ranglijst voor dochtergeteste roodbonte stieren. Hij geeft een enorme boost aan de efficiëntie van de veestapel (Better Life Efficiëntie + 8%). Hij doet dat onder meer met een zeer goede melkvererving (+1324 kg melk), een positieve eiwitvererving (+0,08%) en maar liefst +103 kg vet en eiwit.

Brooklyn vererft naast een hoge productie en efficiëntie ook nog eens topexterieur (113 totaal), met prima uiers (109) en benen (110). Zijn dochters hebben goed ontwikkelde frames (111) met veel openheid. Al met al is Brooklyn een zeer complete stier die interessant is voor rood én zwartbont!
Ook sterk in efficiëntie is De Biesheuvel Bertoli (Bertil x O-Man, 241 NVI). Hij vererft een prima melkproductie (+882 kg), met zeer hoge gehalten (+0,23% vet en +0,23% eiwit). Deze combinatie zorgt ervoor dat hij de efficiëntie van de veestapel verhoogt (+ 8%). Bertoli scoort zeer hoog voor uiergezondheid (+106) en klauwgezondheid (+105). Zijn dochters zijn robuust (108) en blijven erg goed in conditie. Zowel de moeder, De Biesheuvel Javina 3 VG87, als de grootmoeder, De Biesheuvel Javina VG88), van Bertoli zijn beide nog in leven en laten hoge levensproducties zien.

Tineke 156 (Bertoli) met eigenaar C. Schoonhoven uit Abcoude

Tineke 156 (Bertoli) met eigenaar C. Schoonhoven uit Abcoude

 

Topstieren voor gezondheid
Voor het verhogen van de gezondheid van de veestapel heeft CRV een keur aan stieren beschikbaar. Midwolder Goldmar (Goldwyn x O-Man, 277 NVI) is binnen dat segment een echte gehaltevererver die als hoogste nieuwkomer in de ranglijst van dochtergeteste zwartbonte stieren staat.

Stillewagt Sandra 97 (Goldmar) van melkveebedrijf Van der Kolk uit Dalfsen

Stillewagt Sandra 97 (Goldmar) van melkveebedrijf Van der Kolk uit Dalfsen

 

Goldmar vererft +0,17% vet en +0,08% eiwit en combineert dat met een zeer goed exterieur (112 totaal, 111 frame, 111 robuustheid, 109 uier en 108 benen). Zijn dochters laten een mooie balans zien tussen melktype en robuustheid en blijven tijdens de lactatie prima in conditie. Goldmar scoort 108 voor uiergezondheid en is met 107 voor geboortegemak ook nog eens een prima pinkenstier. Met +9% voor Better Life Gezondheid en een levensduur van +465 dagen staat Goldmar voor een gezonde veestapel die probleemloos produceert.
Dat geldt ook voor Delta Bombay (Jardin x Shottle, 265 NVI). Bombay is eveneens een zwartbonte dochtergeteste stier die hoog op de ranglijst staat en zeer goed scoort voor gezondheid (+10%).

Himrikker Mina B 165 (Bombay) van mts. T. & S. Nijboer uit Hemrik

Himrikker Mina B 165 (Bombay) van mts. T. & S. Nijboer uit Hemrik

Bombay is een stier die vruchtbare (105) middelgrote koeien geeft, met zeer gezonde klauwen (109).
Bombaydochters hebben zeer goede uiers (112), die ondiep zijn, met een sterke ophangband en zeer goede speenplaatsing voor en achter. Bombay vererft bovendien een prima levensduur (+475 dagen).
Samen met Goldmar vormt Bombay een sterk duo waarmee veehouders een makkelijk te managen veestapel kunnen opbouwen.

InSire Top-stieren voor efficiënte en gezonde melkproductie
De hoogste beschikbare zwartbonte InSire Top-stier van dit moment is Delta Cupido (Wonder x Paramount, + 316 NVI). Met 115 punten heeft hij de hoogste exterieurscore in de top 100 van genomicstieren. Cupido heeft geen O-Man in zijn afstamming en stamt uit een familie waarin de koeien tot hoge levensproducties komen. Hij heeft dan ook een bijzonder hoge fokwaarde voor levensduur (+710 dagen) en een mooie score voor gezondheid (+5%). Buisweerd Mobile (G-Force x Bertil, +312 NVI) staat als gehaltevererver met maar liefst +103 kg vet en eiwit direct achter Cupido in de ranglijst. Naast hoge gehaltes (+0,20% vet en +0,21% eiwit) scoort Mobile hoog voor gezondheidskenmerken. Met 107 vruchtbaarheid, 107 geboortegemak en 106 voor klauwgezondheid is het een zeer aantrekkelijke stier voor het fokken op gezondheid (+6%) en efficiëntie (+9%).

Bij roodbont staat Delta Detective (Sherlock Rf x Jerudo) nieuw op nummer 1 bij de genomicstieren. Hij heeft een absolute topscore van 115 voor exterieur, met een fraaie 114 punten voor uier. Met 106 voor uiergezondheid en 104 voor geboortegemak vererft hij daarbij ook nog eens prima gebruikseigenschappen en hij heeft een zeer hoge score voor Better Life Efficiëntie (+9%).
Texel Beauty Debutant (Dakker x Superstition, +289 NVI) is de hoogste roodbonte InSire Top-stier die op korte termijn bij CRV beschikbaar komt. De internationaal veelgevraagde stiervader combineert een zeer goede melkvererving (+1518 kg) met een prima exterieur (111 totaal, 113 uier) en goede gezondheidseigenschappen (108 geboortegemak, 103 vruchtbaarheid, 104 uiergezondheid, 103 klauwgezondheid en +597 dagen levensduur). Zijn productieaanleg brengt hem op +91 kg vet en eiwit en +10% voor Better Life Efficiëntie.

Texel Beauty Debutant (Dakker)

Texel Beauty Debutant (Dakker)

 

Hoornloosheid en efficiëntie op hoog niveau
De roodbonte InSire Top-stieren van CRV laten zien dat het fokken op hoornloosheid stieren oplevert, waarbij tegelijkertijd ook de efficiëntie van de veestapel flink stijgt.
De Vrendt Nova PP (Foxtrot P x Lawn Boy P, 222 NVI) is een homozygote hoornloze InSire Top-stier, wat betekent dat al zijn nakomelingen hoornloos zullen zijn. Nova geeft een flinke impuls aan de melkproductie (+1488 kg melk) van de veestapel. Deze melk wordt bovendien zeer efficiënt geproduceerd (+8%). Nova vererft gezonde uiers (103) en gezonde klauwen (106). Daarnaast heeft hij met +549 dagen een mooie score voor levensduur.

De Vrendt Janine P, moeder van Nova PP en o.a. Paulus PP en Nano P

De Vrendt Janine P, moeder van Nova PP en o.a. Paulus PP en Nano P

Delta Michel P (Foxtrot P x Fidelity, 253 NVI) is een heterozygote hoornloosheid verervende InSire Top-stier die hoge gehaltes geeft (+0,10% vet en + 0,22% eiwit). Deze hoge gehalten heeft hij niet van een vreemde, zowel de moeder, grootmoeder als overgrootmoeder van Michel P produceerden melk met meer dan 4,80% vet en 3,60% eiwit.

Delta Michel P (Delta Foxtrot P)

Delta Michel P (Delta Foxtrot P)

Gecombineerd met een prima melkproductie (+706 kg) vererft Michel P +83 kg vet en eiwit. Hij vererft gezonde uiers (105) en laat mooie scores zien voor efficiëntie (+7%) en levensduur (+493 dagen).

Carlo en Vanstein: sterk in dubbeldoel
CRV heeft besloten om vanaf heden de mrij-proefstieren na hun inzet als wachtstier in de stallen aan te houden. Reden hiervoor is de aantrekkende vraag naar sperma van mrij-stieren, onder meer in het kruisingscircuit. Door dit besluit zal de beschikbaarheid van met name de topstieren toenemen.
Carlo (Mathijs x Parole, +130 NVI) is een voorbeeld van een veelgevraagde mrij-stier. Zijn NVI stijgt deze draai met 22 punten. Zijn dochters produceren veel melk (+841 kg melk) en doen dat erg efficiënt (+7%). Ze hebben bovendien goede benen (106) met gezonde klauwen (107). Met deze eigenschappen zal Carlo’s populariteit zowel in de zuivere fokkerij als in het kruisingscircuit zeker toenemen.

Bos 164 (Carlo) met eigenaar W. Cornelissen uit Oploo

Bos 164 (Carlo) met eigenaar W. Cornelissen uit Oploo

Op basis van zijn 913 Nederlandse dochters komt fleckviehstier Vanstein (Randy x Malf, +108 NVI) deze draai op de eerste plaats van de ranglijst. Zijn dochters zijn vruchtbaar (108) en beschikken over zeer gezonde klauwen (109) en goede benen (109). Daar bovenop vererft Vanstein een positieve melkplas (+106 kg) en een prima efficiëntie (+5%).

Helena 51 (Vanstein) van H., J. en M. te Peele-te Strake uit Winterswijk-Corle

Helena 51 (Vanstein) van H., J. en M. te Peele-te Strake uit Winterswijk-Corle