Invloedrijke Delta-donoren krikken hun exterieurscores op

18
aug
2017
0
Reacties
Delta Ria als vaars

Tijdens de bedrijfsinspectie bij het testbedrijf van de familie Vernooij uit Schalkwijk kregen Delta Ria en Delta Rora respectievelijk 88 punten en 87 punten van de inspecteur. Beide dieren zijn direct gelinkt aan de topstieren van CRV.

Delta Ria was voor een groot publiek te zien op de in juni gehouden NRM in de themagroep van donoren van het CRV fokprogramma. De derdekalfs Epicdochter Delta Ria liep in deze groep samen met haar excellente halfzus Delta Ralon. Delta Ria en Delta Ralon zijn dochters van Delta Riant en kleindochters van Etazon Renate.
Dat de 88 punten van Ria geen toeval zijn, blijkt ook uit de mooie cijfers van haar volle broer Delta Saxobeat en haar bekende halfbroer Danno. Saxobeat brak in april door als nieuwe fokstier en hield in de augustusdraai zijn hoge niveau vast (273 nvi), met hoge productieaanleg (€333 inet) en ijzersterk exterieur (112). Saxobeat is sinds kort beschikbaar in het stierenaanbod. Danno, de nummer 1 dochtergeteste fokstier is net als Ria een zoon van Delta Riant.

Combinatie kracht en productie
Eigenaar Arjen Vernooij omschrijft Ria als een krachtige koe met een mooie melkopdruk die met gemak veel melk geeft. Ook de inspecteur kan Ria’s type waarderen en gaf hiervoor zelfs Ex 91 punten. Arjen: ‘Nadat ze als vaars afkalfde van een tweeling bleef ze zwaar en breed in de voorhand. In de tweede lactatie kwam ze goed los.’ Ze produceerde als tweedekalfs in 383 dagen 15.700 liter met 4,18 % vet en 3,33 % eiwit, resulterend in 120 lw. ‘Ze kalft ook nog eens gemakkelijk af, wordt vlot cyclisch en bij inseminatie vlot drachtig. Aan haar klauwen hebben we zelfs nog niets hoeven doen.’ Arjen vervolgt trots: ‘Dat ze goed fokt, zien we aan haar beide Cupidodochters, waarvan de eerste met 87 punten is ingeschreven en goed op gang is gekomen. De tweede is vers en zeker niet minder.’

Voorspeld op ruim 11.500 liter
Delta Rora is de tweede Delta die op het bedrijf van Vernooij een hogere exterieurscore kreeg van de inspecteur. Rora is een zware G-Forcedochter uit Delta Robyn (Gibor x Shottle x Dustin, 85 punten). Rora kalfde als vaars bij testbedrijf Peeters in België en presteerde met een lactatiewaarde van 115 uitstekend in de circa 550 melkkoeien tellende veestapel. Ze verhuisde vervolgens naar testbedrijf Vernooij en kalfde in april 2017 na een bijna twee jaar durende lactatie. Bij de laatste melkcontrole produceerde ze alweer 49 liter en ze wordt voorspeld op een 305-dagenproductie van 11.681 liter met 3,60% vet en 3,50% eiwit.

Delta Rora als vaars

Delta Rora direct na de inspectie


Jeugdig en sterk

Arjen Vernooij heeft zowel Rora als haar moeder Robyn op stal. Hij omschrijft ze als fijn om mee te werken. ‘Rora is een grote, jeugdige, sterke koe die door haar lenigheid goed uit de voeten kan. Ze heeft een super achteruier en sterke bovenbouw. Haar moeder, Gibordochter Robyn, heeft onlangs voor de vijde keer heeft gekalfd en geeft iedere lactatie meer melk. Haar levensproductie staat al op 59.000 liter. Ze fokt ook nog eens sterk, ze heeft twee heel beste G-Force dochters, Delta Rora en Delta Rainbow.’
Rora en Rainbow hebben zelf ook al prima dochters geleverd met als vaders onder andere Finder en Brentano. Van hen komen embryo’s beschikbaar voor de Delta-satellietbedrijven.

Grens van 400 NVI
Van zowel Rora als als van haar zus Rainbow heeft CRV een hoge Finderzoon in opfok, respectievelijk Delta Treasure en Delta Reloader. Beide stieren waren voor de officiële stierenlijst in augustus nog te jong, maar lijken de barrière van 400 NVI te gaan slechten. Rora’s Brentanozoon Delta RockNRoll staat met 326 NVI wel voor het eerst in de lijst en valt op door zijn hoge gehalten. Van Rainbow staat Crescendozoon Delta Concert (308 nvi) op het CRV-stierenaanbod.