Het plan van…De Groote Wildert

16
dec
2014
0
Reacties
Het plan van...De Groote Wildert

Het verhogen van de levensproductie is voor Kees en Carla Simons uit Steenbergen geen direct doel, maar indirect werken ze er hard aan. Ze zetten consequent  in op verbetering van de gezondheid en de vruchtbaarheid van hun veestapel, Het bedrijf, zoals ze dat in 2009 voor ogen hadden, staat. Na jaren van plannen maken, breken en bouwen wordt het nu tijd om te oogsten.

 

model-branding-DEF-NL-2014

 

 

Veestapel: 105 melk- en kalfkoeien en 75 stuks jongvee
Rollend jaargemiddelde: 4.03 10.384 4,30 3,55
Levensproductie bij afvoer: 33.000 kilo

 

 

 

Inzicht
Samen met zijn vrouw Carla beheert Kees Simons in het West-Brabantse Steenbergen melkveebedrijf ‘De Groote Wildert’. Op een zeldzaam mooie novemberdag liggen erf en gebouwen er strak en keurig verzorgd bij. Het past bij de veehouders die houden van efficiënt en doelgericht werken. De contouren voor het bedrijf zoals dat er in 2014 staat, werden vijf jaar geleden al getrokken. “We hebben toen definitief besloten met robots te gaan melken”. vertelt Kees. “We wilden minder fysiek zwaar werk, onder andere omdat ik in het verleden last heb gehad van een zware hernia. Ook voor de hoogproductieve koeien leek het ons beter als ze een keer vaker op een dag gemolken zouden kunnen worden.”

CRV-medewerker Ludo Brosens in de stal van De Groote WildertOok in het dagelijks management biedt planmatig werken de Brabantse veehouders houvast om consequent te blijven werken aan hun doelstellingen. De ondernemers aarzelen niet om specialisten aan zich te binden die de bedrijfsvoering op een hoger plan kunnen brengen. Zo hebben ze vaste afspraken met de:

  • dierenarts,
  • de klauwbekapper
  • en de voeradviseur.

CRV-medewerker Ludo Brosens is hun vaste sparringpartner als het gaat om veestapelmanagement.

Plan
Na jaren van plannen maken, breken en bouwen is voor de familie Simons een relatieve rust aangebroken. “In de loop van volgend jaar zullen we zo’n 100 koeien melken. Dan benutten we de capaciteit van de stal en robots optimaal”, denkt Kees. De bedrijfsvoering optimaliseren en zo veel mogelijk aan de bank aflossen is dan de uitdaging.

Een hogere productie en meer rendement uit hun veestapel verwachten de veehouders de komende jaren vooral te realiseren door de gezondheid en vruchtbaarheid te verbeteren. Met het verbeteren van de diergezondheid en de vruchtbaarheid zal de levensduur van de koeien vanzelf toenemen, verwachten de ondernemers. Het afgelopen jaar passeerden al twee koeien de grens van 100.000 kilo levensproductie. “Een gemiddelde levensproductie bij afvoer van 40.000 kilo melk ligt binnen bereik”, voorspelt Ludo.

Het plan van...De Groote Wildert'

Verbeter
Om de gezondheid en vruchtbaarheid van hun koeien op een hoger plan te brengen hebben Kees en Carla Simons vaste afspraken gemaakt met hun dierenarts en klauwbekapper. De dierenarts komt bijvoorbeeld eens in de drie weken op het bedrijf voor onder andere vruchtbaarheidsbegeleiding. Ook klauwgezondheid krijgt op het West-Brabantse bedrijf consequent aandacht. De klauwbekapper registreert zijn bevindingen in Digiklauw, zodat effecten van veranderingen in het management gevolgd kunnen worden.

De Groote WildertSinds afgelopen zomer zijn Kees en Carla Simons deelnemer aan het programma FokkerijData Plus. Het helpt hen nog effectiever gebruik te maken van het genetisch potentieel van hun veestapel. Daarnaast zijn in het SAP van de melkveehouderij filters ingebouwd voor gezondheidskenmerken. Alleen stieren die een index van minstens 104 voor uiergezondheid, 103 voor klauwgezondheid en 102 voor dochtervruchtbaarheid scoren, komen in aanmerking voor het leveren van een volgende generatie. Zo wordt een goede gezondheid ook erfelijk verankerd in de veestapel.

Lees het hele artikel in CRV Magazine