Genetische aanleg is basis voor hoge gehalten en fraai exterieur

categorie Efficiëntie
27
sep
2019
0
Reacties
Familie Versteden, Delta Satelliet
Melkveehouder Frans Versteden en zijn dochter Lieke

Ruim vier jaar is Frans Versteden uit Oirschot nu deelnemer aan Delta Satelliet. De eerste embryo’s zijn uitgegroeid tot tweedekalfskoeien. Ze ontpoppen zich als producentes van veel melk met hoge gehalten. En daarbij voegen de nakomelingen uit het CRV-fokprogramma ook wat extra toe aan het exterieur van de veestapel van de fokkerijliefhebber.

Het was een opvallende groep die Frans Versteden liet zien op de wintershow Zuid-Nederland. De bedrijfscollectie bestond volledig uit volle zussen. Het drietal behaalde een verdienstelijke derde plaats en de met 89 punten ingeschreven
Roza 1 veroverde het kampioenschap in de roodbont-middenklasse.‘Ik hou van roodbonte koeien die efficiënt melk met hoge gehalten produceren’, geeft de fokkerijliefhebber aan. ‘Maar ik geniet het meest van dieren die ook in exterieur iets extra’s laten zien.’

 

Ruim 10.000 kilo melk met 3,76% eiwit

In Oirschot beheert Versteden in maatschap met zijn broers Jan en Cees een gemengd bedrijf op 80 hectare grond. Frans (53) richt zich, met hulp van zijn vrouw Thea en hun kinderen Lieke (22), Iris (20) en Tom (15), op de zorg voor de 180 melkkoeien en 120 stuks jongvee. Met name dochter Lieke deelt de passie voor koeien met haar vader. Het vakmanschap van de veehouders vertaalt zich in uitstekende technische resultaten. Zo ligt het rollend jaargemiddelde van de voornamelijk roodbonte veestapel op ruim 10.000 kilo melk met 4,58% vet en 3,76% eiwit. De tussenkalftijd is 398 dagen bij een inseminatiegetal van 1,3. Daarbij zijn de vaarzen nog geen 23 maanden oud als ze afkalven.

‘Delta Satelliet is voor ons een mooie manier om tegen een betaalbare prijs interessante bloedlijnen op stal te halen’

Betaalbaar nieuw bloed

De koeien in de bedrijfsgroep op de wintershow werden alledrie geboren uit embryo’s die Versteden kocht van CRV. ‘Sinds 2015 nemen we deel aan Delta Satelliet. Hierbij zetten we op jaarbasis dertig tot veertig embryo’s uit het CRV-fokprogramma in’, vertelt de veehouder. ‘De vruchtbaarheid van de veestapel is goed, waardoor we aan bijna de helft van de aankopen een kalf overhouden. Hiervan zijn er ook nog een aantal teruggekocht door CRV. Deelname aan Delta Satelliet is voor ons dan ook een mooie manier om tegen een betaalbare prijs interessante bloedlijnen op stal te halen’, legt hij uit. ‘Hoogwaardige genetica is de basis voor een goed presterende veestapel’, stelt Versteden, terwijl hij wijst op het fokkerij-overzicht. Mede dankzij de inbreng van genetica uit het CRV-fokprogramma gaat de vooruitgang hard. Zo is de verwachtingswaarde van de drachtigheden met 222 NVI op dit moment al 80 punten NVI hoger dan het landelijk gemiddelde.

 

Extra melkgeld én exterieur

De vaarskalveren uit de embryo’s die Versteden in 2015 aankocht, hebben inmiddels voor de tweede keer gekalfd. De zeven tweedekalfs Satelliet-koeien tekenen voor een 305 dagenproductie van 10.897 kilo melk met 4,65% vet en 3,78% eiwit en een netto-opbrengst van 3093 euro. Dat is een meeropbrengst in melkgeld van meer dan 300 euro in vergelijking met de tweedekalfsdieren uit de bedrijfseigen koefamilies. Daarbij bieden de Satelliet-dieren ook de exterieurliefhebbers iets extra’s. De elf vaarzen kregen 84,5 punten, twee punten boven het bedrijfsgemiddelde. ‘Als dit zo doorgaat,’ verklaart Versteden met een glimlach, ‘kunnen we vast nog wel een keer een mooie groep van Satelliet-koeien neerzetten.’

 

In één generatie tien jaar vooruit

Het Delta-programma is het fokprogramma voor stieren van CRV. De hoogte van de erfelijke aanleg van stiermoeders loopt minimaal tien jaar vooruit op die van de gemiddelde veestapel. Via Delta Satelliet komen embryo’s uit het fokprogramma beschikbaar voor melkveebedrijven in Nederland en Vlaanderen. Veehouders die deelnemen aan Delta Satelliet, tekenen een contract voor de afname van minimaal twintig embryo’s per jaar. Bij alle kalveren die uit deze embryo’s worden geboren, worden merkerfokwaarden bepaald. CRV heeft het exclusieve terugkooprecht voor vaars- en stierkalveren. Hierbij wordt voor stierkalveren 1000 euro (excl. 9% btw) en voor vaarskalveren 2850 euro (excl. 9% btw) betaald. De vaarskalveren die CRV niet overneemt, blijven eigendom van de veehouder, die hiermee een razendsnelle genetische vooruitgang in de stal binnenhaalt.

Heeft u ook belangstelling voor de aankoop van embryo’s uit het fokprogramma? Informeer naar de aantrekkelijke voorwaarden van Delta Satelliet bij uw veestapeladviseur of bij de CRV Klantenservice: 078-15 44 44.