Fokwaarden voor voeropname en ketose

1
okt
2014
0
Reacties
Better Life Efficiëntie versterkt met fokwaarde voeropname en Better Life Gezondheid versterkt met fokwaarde ketose

CRV ontwikkelde twee unieke fokwaarden: een voor voeropname en een voor ketose. Ze integreert deze fokwaarden in haar fokkerijgetallen Better Life Efficiëntie en Better Life Gezondheid. In december worden de nieuwe fokkerijgetallen gepubliceerd.

In 2013 introduceerde CRV de zelf ontwikkelde fokkerijgetallen Better Life Efficiëntie en Better Life Gezondheid, waarmee veehouders gemakkelijk kunnen fokken op gezonde en efficiënte koeien. Nu voegt zij nieuwe fokwaarden toe aan deze fokkerijgetallen.
Better Life Gezondheid is versterkt met de fokwaarde ketose (slepende melkziekte) en Better Life Efficiëntie werkt nu met een fokwaarde voor voeropname, in plaats van een berekende voeropname.

Fokwaarde voeropname
‘Het zijn unieke fokwaarden’, vertelt René van der Linde, senior onderzoeker bij CRV. ‘Wij zijn de eerste rundveeverbeteringsorganisatie in de wereld die werkt met deze fokwaarden. ‘Voor een dochterfokwaarde voor voeropname heb je gegevens van veel dochters nodig. Aangezien het meten van de individuele voeropnames erg duur is, is dat beperkt haalbaar.’ De onderzoekers hebben nu de voeropnamegegevens van drieduizend koeien gekoppeld aan genoominformatie en de fokwaarden voor melkproductie en lichaamsmaten. Op die manier berekende zij de fokwaarden voor voeropname. Deze fokwaarde is alleen te vinden voor holsteinstieren, omdat alleen voeropnamegegevens van dat ras zijn gebruikt.
‘Deze dataset van drieduizend koeien is groot genoeg voor een betrouwbaarheid van 55 tot 60 procent van de fokwaarde voeropname, aldus Van der Linde.

Joost Klein Herenbrink, global productmanager holstein bij CRV, vult aan: ‘Deze betrouwbaarheid is voldoende om de fokwaarde te publiceren. Vergelijk het bijvoorbeeld met de fokwaarden voor klauwgezondheid, die worden steeds betrouwbaarder, door meer data.’
‘Veehouders moeten wel zelf de relatie leggen met bijvoorbeeld productie en levensduur, aldus Klein-Herenbrink, ‘want met deze fokwaarde alleen kun je in principe koeien fokken die minder vreten. En dat is natuurlijk niet het doel, we willen koeien fokken die efficiënter melk geven.’ Door de fokwaarde voeropname in het getal Better Life Efficiëntie op te nemen is te zien hoe efficiënt een koe melk geeft.

Fokwaarde ketose
De fokwaarde ketose kwam tot stand met gegevens die CRV sinds 2011 verzamelt via MPR voeding. De fokwaarde is beschikbaar voor alle rassen en wordt weergegeven als een relatieve fokwaarde. Het getal 100 staat voor het gemiddeld aantal gevallen van ketose. Bij een stier met fokwaarde 108 voor ketose neemt het percentage dochters met ketosegevallen op het bedrijf af met 3 procent.

Volgens Klein Herenbrink gaat fokken op efficiëntie en gezondheid goed samen. Ik adviseer veehouders geen stieren te kiezen die negatief scoren op beide punten. Je kunt goed fokken zonder dat dit ten koste gaat van gezondheid en andersom.

Lees hier het hele artikel (verschenen in Veeteelt, oktober 2 2014, tekst: Ivonne Stienezen)
Lees hier meer over Better Life fokkerijgetallen