Familie van Iperen: topprestaties door consequent fokken

categorie Efficiëntie
28
okt
2020
0
Reacties
Bedrijf van de familie Van Iperen uit Berghem
Het resultaat van consequent fokken op het bedrijf van de familie Van Iperen uit Berghem

Na een bezoek van Servé van Wersch aan het bedrijf van Marcel en Debora van Iperen uit Berghem gaat het roer om. Een consequente fokkerijstrategie met de inzet van CRV-topstieren en -embryo’s zorgt bijna 20 jaar later voor een prachtige en homogene veestapel. Opvolger Roel staat te springen om dit bedrijf met een jaarproductie van 11.572 kg melk met 4,48% vet en 3,66% eiwit voort te zetten.

In 2003 bezocht Servé van Wersch voor het eerst het bedrijf van de familie van Iperen. Marcel en Debora hebben dan al veel meegemaakt. In 2001 moest hun bedrijf geruimd worden omdat het binnen de MKZ-cirkel lag. De aankoop van nieuwe koeien van drie verschillende bedrijven zorgde voor een moeizame start. ‘De productie van de nieuwe koeien viel niet mee en dat had vooral met fokkerij te maken’, herinnert Marcel zich. Servé heeft samen met de familie van Iperen een plan gemaakt om via fokkerij de kwaliteit en productie van de veestapel te verbeteren. ‘Servé verzekerde me dat het vanzelf goed zou komen als ik de hoogste stieren zou blijven gebruiken en consequent het SAP zou volgen.’
‘Dat is dus gelukt’, vertelt de veehouder.

 

Genetische aanleg verbeteren

In de beginjaren werden de genetisch betere koeien en pinken geïnsemineerd met de hoogste fokstieren. De mindere koeien en pinken werden benut voor het inzetten van Delta Satelliet-embryo’s. Daarnaast werd consequent gebruik gemaakt van de ki-dienstverlening, maar zeker ook mpr en bedrijfsinspectie, om de prestaties te monitoren en daarmee de selectie voor de fokkerij te vergemakkelijken. Gedurende de daaropvolgende jaren maken Marcel en Debora direct gebruik van de nieuwste CRV-producten, zoals SiryX gesekst sperma, Belgisch witblauwe gebruikskruising en Fokken op Maat Data Plus (voorheen FokkerijData Plus). Dit legt de familie geen windeieren. Ook nemen ze deel aan het dit jaar opgestarte Vruchtbaarheid op Maat.

 

Consequente fokkerijaanpak

De consequente fokkerijstrategie met SiryX op de hoogste genetische koeien en pinken en de inzet van Belgisch witblauw en embryo’s op de genetisch mindere dieren, leidt tot een topresultaat. De jaarproductie is momenteel 11.572 kg melk met 4,48% vet en 3,66% eiwit en een economisch jaarresultaat (ejr) van maar liefst 2.696 euro. Ook het beenwerk van de veestapel is flink verbeterd, want met een score van 82,5 voor Beenwerk scoort het bedrijf nu twee punten boven het Nederlands gemiddelde. Dat ook de uiergezondheid op een hoog niveau ligt, blijkt wel uit het gemiddelde bedrijfscelgetal van 47.000 cellen/ml.

 

Homogene veestapel

De familie van Iperen heeft nu een prachtige, homogene veestapel wat ook zichtbaar is door het geringe verschil tussen productieaanleg en lactatiewaarde (LW) van de 25% hoogste koeien (Inet +152 euro, LW 110) en de 25% minste koeien (Inet +96 euro, LW 89). Bijna 20 jaar later kan de familie dan ook met recht trots zijn op de resultaten. Ze melken iedere dag met veel plezier hun koeien.

SAP gratis uitproberen?

Om u eenvoudig kennis te laten maken met de voordelen van ons StierAdvies, bieden we u graag een eenmalig gratis StierAdvies aan. Een van onze deskundige SAP-begeleiders maakt hiervoor een afspraak met u.
Vraag hier een gratis SAP-advies aan!