Delta Satelliet-embryo’s maken verwachtingen meer dan waar

2
mrt
2018
0
Reacties
Delta Satellietembryo’s
Nakomelingen Delta Satellietembryo’s maken verwachtingen waar

Vaarzen en koeien die zijn begonnen als Delta Satelliet-embryo’s leveren veehouders gemiddeld een directe extra opbrengst op van 350 euro. Dit blijkt uit onderzoek van Tim Ubbels, student aan Van Hall Larenstein.

Tim vergeleek de prestaties van in totaal 3200 vaarzen en koeien uit aangekochte embryo’s uit het Delta Satelliet-programma met die van ruim 29.000 nakomelingen uit de eigen aanfok op 254 satellietbedrijven. Gemiddeld produceren de Delta-nakomelingen 325 kilo melk, 11,3 kilo vet en 10,9 kilo eiwit extra per lactatie. Ze scoren bovendien 1,1 punten hoger voor algemeen voorkomen, hebben 12% minder last van klinische mastitis en realiseren een celgetal dat 23.700 cellen per milliliter lager is. Significante verschillen in klauwgezondheid, vruchtbaarheid en levensduur werden niet gevonden.

 

Beter dan verwacht

Op basis van de hogere genetische aanleg van de satelliet-nakomelingen konden betere prestaties worden verwacht. De gevonden resultaten voor productie, exterieur en uiergezondheid overstijgen echter nog de verschillen in fokwaarden.

Ook profiteren van Delta Satellietembryo’s?

Wilt u uw ook koeien en vaarzen op uw bedrijf die beter presteren dan uw huidige veestapel? Neem dan deel aan ons Delta Satelliet-programma. Als deelnemer aan Delta Satelliet ontvangt u embryo’s afkomstig uit het CRV-fokprogramma. U ontvangt jaarlijks veertig Delta Satelliet-embryo’s op uw bedrijf. Een onderdeel van de Delta Satelliet-overeenkomst is dat CRV het eerste terugkooprecht heeft van de beste vaars- en stierkalveren die uit de embryo’s worden geboren. Om deze topdieren op te kunnen sporen, worden alle uit de embryo’s geboren kalfjes gratis merkergetest. U heeft dus direct inzicht in het genetisch potentieel van uw toekomstige veestapel.

Lees meer over het Delta Satelliet-programma of vraag uw veestapeladviseur om meer informatie.