‘Ik kan niet een dag bij een vaars gaan liggen’

categorie Efficiëntie
9
mei
2017
0
Reacties

Mathieu Ooms gebruikt al sinds 2011 SiryX, gesekst sperma, van CRV. Toen hij begon vanwege groei-ambities en momenteel vooral vanwege afkalfgemak en de meerprijs bij export van drachtige vaarzen.

Mathieu Ooms (41) boert met zijn vrouw Ankie (42) in vof in het Brabantse Ossendrecht. Ruim 100 melkkoeien en 350 hectare akkerbouw bestiert het tweetal, gebruikmakend van een melker via het uitzendbureau, enkele zzp’ers en de inzet van loonbedrijven. Mathieu is een man met ambitie. Al sinds 2010 is hij bezig met een vergunning voor 200 koeien. ‘Een overzichtelijk aantal voor mezelf naast de akkerbouwtak. En goed te doen met een melker’, verklaart Ooms de gewenste omvang. Een tweede reden voor de groeiambitie is dat Mathieu voorzag dat na het afschaffen van de melkquotering er iets anders voor in de plaats zou komen. ‘Daarom wilde ik per se veel dieren hebben. Want in Nederland draait het bij dit soort situaties al snel uit op referentieaantallen en daar wilde ik op anticiperen.’

Ambtelijke molens
Helaas malen ambtelijke molens langzamer dan de geest van Mathieu. ‘We dachten in 2012 of 2013 de vergunning wel rond te hebben, daarom begonnen we in 2011 met SiryX. Niet alleen bij de pinken, maar ook bij de koeien om zo versneld aanwas te krijgen voor de nieuwe situatie.’ Maar toen de vergunning op zich liet wachten, bleef de inzet van SiryX beperkt tot de pinken. ‘Omdat er vrijwel alleen vaarzen worden geboren, is het afkalfgemak beduidend beter’, aldus Mathieu. ‘En op een druk bedrijf als dit kan ik echt niet een dag bij een vaars gaan liggen. Die tijd heb ik gewoon niet.’
En het werkt merkt Mathieu, want sinds de inzet van SiryX verspeelt hij zelden een vaars. ‘En elke verspeelde vaars is al gauw €1500, daar kun je ongeveer 35 SiryX-rietjes voor kopen.’

‘En elke verspeelde vaars is al gauw €1500, daar kun je ongeveer 35 SiryX-rietjes voor kopen.’

De pinken worden door CRV-inseminatoren geïnsemineerd. CRV-vruchtbaarheidsspecialist Wim Fase krijgt bij Mathieu carte blanche als het gaat om de stierkeuze, waarbij hij gebruikmaakt van het SAP. ‘Ik heb een hoge pet op van het vakmanschap van CRV. Ze mogen van mij de beste stieren gebruiken. De enige eis is dat we na twee keer SiryX overstappen op gangbaar sperma.’ Maar dat komt in de praktijk nauwelijks voor, voldoende bewijs voor Mathieu dat het met het bevruchtingsresultaat wel goed zit.

€1125 voor drachtige vaars
Bijkomend voordeel van de inzet van SiryX bij pinken is dat ze als drachtige vaars voor de export meer opbrengen. ‘In Rusland is er blijkbaar veel vraag naar vaarzen geïnsemineerd met gesekst sperma. Ik heb inmiddels elf drachtige vaarzen verkocht voor €1125 per dier.’ Voor Mathieu redenen genoeg volop door te gaan met SiryX.
En die 200 koeien? ‘Die gaan er komen’, klinkt het zelfverzekerd uit de mond van Mathieu. ‘Waar een wil is, is een weg.’ Dat klinkt natuurlijk stoer in een periode van steeds aanpassende fosfaatregels. Maar groei en bedrijfsontwikkeling zit gewoon in de genen van Mathieu. ‘Ik ben toen ik van school kwam in 1998 begonnen met 260.000 kilo melk en 20 hectare grond. Nu zitten we op 1 miljoen kilo melk en 400 hectare grond (inclusief pacht).’ Waarmee Ooms maar wil zeggen dat SiryX voor zijn verder groeiend bedrijf onontbeerlijk is.

Ook SiryX inzetten voor makkelijke kalvingen? U bestelt de passende stieren via onze webshop. Tot 1 juli zijn er SiryX-voordeelpakketten beschikbaar: bij uw bestelling van tien rietjes SiryX van een stier van een melkveeras, ontvangt u vijf rietjes Brasero (bwb-gebruikskruising) gratis.
Vraag uw CRV-contactpersoon voor advies over het gebruik van SiryX.