Veel belangstelling voor CRV-Kruisingsdag

18
sep
2017
0
Reacties
crossfit: kruislingveestapel

De eerste CRV-Kruisingsdag was afgelopen zaterdag een groot succes. Bijna 1000 bezoekers maakten kennis met ons nieuwe kruisingsconcept CrossFit en genoten van prachtige kruislingkoeien.

In Denekamp werkte ook het weer mee aan de CRV-Kruisingsdag, zonder regenbuien konden de bezoekers de vijf locaties bezoeken. In de grote tent stonden de rasgroepen met kruisingen van holstein met mrij, fleckvieh, jersey en brown swiss. Ook de stamboeken van deze rassen waren vertegenwoordigd en gaven uitleg over de specifieke raskenmerken.

 

Kruislingen bewonderen

In het weiland van de familie Bosgoed was onder meer de moeder van CRV-kruislingstier Mr. Protein te bewonderen. Kian-dochter Gre 241 heeft al ruim 90.000 kg melk geproduceerd met 5,08 procent vet en 4,08 procent eiwit. Gre maakt deel uit van een veestapel met holstein x jersey x brown swiss.
Ook in het weiland van de familie Veldscholten kreeg de kruislingveestapel (holstein x brown swiss) bewonderende blikken van de vele bezoekers. En bij de familie Kuiper was de jerseyveestapel onderwerp van gesprek. Deze veestapel maakt de basis van het ijs dat de familie de eerste plaats op het EK en een eervolle vermelding op het WK ijs maken opleverde.

crv-kruisingsdag

Jong geleerd, oud gedaan
crv-kruisingsdag

Foto's maken van de mrij-kruislingen
crv-kruisingsdag: veestapel Bosgoed

De kruislingveestapel van de familie Bosgoed
CrossFit: voor een passende kruising

Tijdens het seminar op de kruisingsdag vertelden drie melkveehouders over hun eigen ervaringen met kruisen. Daarna introduceerde CRV het kruisingsconcept CrossFit. Met CrossFit krijgen veehouders die (overwegen te) kruisen antwoorden op vragen als: ‘welke rassen ga ik gebruiken?’ en ‘welk kruisingsschema hanteer ik?’ CrossFit onderscheidt twee lijnen: CrossFit Efficiëntie en CrossFit Gezondheid, met in iedere lijn verschillende twee- of driewegkruisingen. Hierbij geldt dat:

  • de CrossFit-efficiëntie-lijn nadruk legt op het fokken van een hoogproductieve en duurzame veestapel, met maximale bedrijfsrendabiliteit;
  • de CrossFit-gezondheid-lijn focust op het fokken van een zelfredzame, gezonde en vruchtbare koe, die vlot afkalft.

Binnen iedere lijn bepaalt u als veehouder zelf welk type koe u wilt fokken, zo krijgt u altijd een passende kruising. Op basis daarvan bepalen we samen het best passende kruisingsschema. Dankzij de gemaakte keuzes en slim gebruik van heterosis krijgt u hiermee een veestapel die helemaal voldoet aan uw wensen.

 

Nagenieten van de CRV-Kruisingsdag

Op onze Facebookpagina’s zijn diverse foto’s te vinden van de CRV-Kruisingsdag.

Ga naar het album met sfeerfoto’s
Ga naar het album met de rasgroepen