Delta Twirl nogmaals ingezet als stiermoeder

Delta Twirl
Delta Twirl (v. Paragon), als vaars opnieuw donor voor Delta-Satellietembryo’s

Meestal zijn de topdonoren van CRV nog pinken. Delta Twirl (v. Paragon) van Delta-testbedrijf Van Middelaar te Sterksel is een uitzondering. Nadat ze als pink reeds voor goed nageslacht heeft gezorgd, is ze als vaars opnieuw als stiermoeder geselecteerd.

Twirls Treasuredochter Delta Twix produceert ook al Delta Satelliet-embryo’s in de CRV-donorstal te Wirdum. Bovendien benutten we haar zoon Delta Turnover (v. Capnation Benello) ook als stiervader. Turnover is al eerder ingezet als InSire Selectstier. Productietopper Delta Twirl bewijst haar complete vererving nu in de melkrobot. Haar beperkte fokwaarde voor hoogtemaat (96) en hoge gehalten (+0,59% vet en +0,23% eiwit) maakt, samen met haar bloedvoering van Paragon x Mobile, dat CRV haar als vaars opnieuw als stiermoeder benut. Ze is nu gespoeld met Peak Chilton, VH Ramsey en Delta Yes.

Robotgeschikt

Na bijna negen maanden in lactatie is de 305 dagenvoorspelling van Delta Twirl: 9.872 kg melk met 4,61% vet en 3,62% eiwit, resulterend in 113 lactatiewaarde. Hans van Middelaar roemt het gemak waarmee ze 40 liter geeft én haar robotgeschiktheid. Hij noemt haar één van zijn favoriete vaarzen. Zowel Twirl als haar zoon Turnover beschikken over een hoge productie-aanleg met goede gehalten. Met de gezondheidseigenschappen scoren ze eveneens hoog.

Twirls moeder, Mobiledochter Trees 229, doet het ook goed op de melkrobot. Ze kwam als Delta-satellietembryo op het melkveebedrijf Beekmans in Oirschot, waar ze nu in haar derde lijst wordt geprojecteerd op 305 dagen met 13.283 kg melk met 4,41% vet en 3,60% eiwit. Ruud Beekmans vindt haar een fijne, gemakkelijk te managen koe: ‘Ze is gemiddeld groot en loopt goed op de robot. Vanwege haar probleemloosheid, verwacht ik dat ze hier oud kan worden’. Dit beeld past helemaal bij de foto die Ruud van haar maakte in de stal.

Trees 229, moeder van Twirl

Trees 229 (v. Mobile), moeder van Twirl, grootmoeder van Turnover (foto R. Beekmans)

Medium size

Delta Twirl is in september ingeschreven met maar liefst 85 punten algemeen voorkomen. Haar uier werd met 86 punten ingeschreven, net zo opvallend is haar gemiddelde hoogtemaat van 1,45 meter. Hans: ‘Ze is een supernette vaars met een mooie rib erin en met korte pootjes. Zo zie ik ze graag! Ze lijkt op de moeder van Delta Solero, die hier ook heeft gestaan en uit dezelfde familie komt’. De gemiddelde hoogtemaat, internationaal ook wel ‘medium size’ genoemd, lijkt in de familie verankerd. Twirls’ zoon Delta Turnover en haar dochter Delta Twix laten in hun vererving eveneens een gemiddelde hoogtemaat zien, gecombineerd met een hoge Inet en supersterke fitnesseigenschappen.