De hoogste stiervaders zijn hoornloos

Delta Nayat (AB 87), grootmoeder van Delta Nippon P en volle zus van fokstier Tirsvad Nautic
Delta Nayat (AB 87), grootmoeder van Delta Nippon P en volle zus van fokstier Tirsvad Nautic

Hoornloze stiervaders staan bovenaan in de stierenlijsten. De tijd dat je voor hoornloze stieren ver naar beneden moest scrollen, ligt achter ons. Bovendien zijn ze beschikbaar uit internationaal bewezen koefamilies.

Nederland, Denemarken, Duitsland en de VS. Dat zijn de landen waar de moederlijn van Nippon P op stal staat. De vaders komen in deze negen generaties uit dezelfde landen. Bij de roodbonte Novak P komt de overgrootmoeder uit een Italiaanse koefamilie die tot de wereldtop behoort. Door bij de jongste generatie stieren al hun eerste sperma voor de productie van embryo’s te benutten, kunt u via Delta-satellietembryo’s deze topgenetica uw stal binnenhalen.

 

Delta Nippon P uit de Nessie-koefamilie

De overgrootmoeder van Nippon P (Hotspot P x Bernell x Atlantic) is de bekende Deense fokkoe Tirsvad Bookem Nessie van Tirsvad Holsteins. In Denemarken is zij een van het tweetal koeien dat onlangs is verkozen tot ‘Koe van het jaar 2019’. Zij is de moeder van Delta Nayat. Deze met 87 punten ingeschreven Atlanticdochter is de grootmoeder van Nippon P. Nayat is op testbedrijf Vernooij in Schalkwijk bezig met haar derde lactatie en heeft in 1080 dagen al 41.617 kg melk met 3,65% vet en 3,49% eiwit op de teller.

De volle broer van Nayat is de inmiddels tot fokstier gepromoveerde Tirsvad Nautic (291 NVI). Zijn dochters laten een allround goed profiel zien en excelleren in gezondheidseigenschappen. De jonge Nippon P acteert op een nog hoger niveau. Hij combineert knappe gezondheidseigenschappen met een flinke productie met hoge gehalten en fantastisch exterieur. Dit resulteert in een zeer hoge NVI. Nippon, dat letterlijk betekent ‘de oorsprong van de zon’, is daarmee de hoogste stiervader van nu en drager van het hoornloosheidgen. Met Hotspot x Bernell als afstamming is hij ook nog eens breed inzetbaar.

 

Delta Novak P-Red uit de Nadja-koefamilie

De nummer 1 genomicstier voor NVI (392) bij roodbont heet Novak P-Red (Jacuzzi-Red x Groenibo Bram x Deluxe P). De moeder van Novak P is Delta Nadine. Deze dochter van Groenibo Bram produceert zeer verdienstelijk op Delta-testbedrijf De Barendonk in Beers. Na ruim vijf maanden wordt ze voorspeld op 9.985 kg met 4,10% vet en 3,97% eiwit, resulterend in 122 lactatiewaarde. De Grand Slam is dat ze daarbij veel embryo’s produceert en dat kenmerkt de familie. De moederlijn begint in Nederland bij de familie Bleser uit Epen met de grootmoeder van Delta Nadine, de vermaarde Apina Nadja. Deze Ramosdochter uit een Italiaanse koefamilie heeft  in 2629 dagen inmiddels 86.304 kg melk geproduceerd met 4,64% vet en 3, 41% eiwit. De met 90 punten ingeschreven Nadja is nog steeds op vele vlakken indrukwekkend en heeft inmiddels een flink nageslacht. Haar dochter van Deluxe P, Delta Naida P (Av 85) heeft aan Novak P de hoornloosheidsfactor doorgegeven. Veel bekender is Nadja’s zoon, Apina Malcolm Rf. Deze zwartbonte dochtergeteste stier is de hoogste Inet-stier in het CRV-aanbod. Bij de jonge generatie stieren scoort Novak P eveneens zeer hoog voor productieaanleg (517 Inet) met goede gehalten en persistentie (112).  Zijn exterieurvererving (112) is van hoog niveau, waarbij de uier (115) en de uiergezondheidsscore 110 opvallend sterk zijn.

Naida

Delta Naida, grootmoeder van Novak P en dochter van Apina Nadja