In acht stappen van stier tot stikstof

categorie Coöperatie
29
sep
2015
0
Reacties
De totale spermaproductie van het SPC van vier weken gaat in één vat

Jaarlijks produceren de CRV-stieren in Nederland miljoenen doses sperma voor gebruik in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met het sperma, vanaf de sprong van de stier tot het rietje in het vat? We leggen het uit in acht stappen van stier tot stikstof.

Planning voor productie sperma 1. Goed op schema
De route van het sperma naar het stikstofvat begint met de planning van het aantal benodigde doses per stier. Deze komt tot stand op het hoofdkantoor van CRV in Arnhem, op basis van de verwachtingen van de wereldwijde afzet. Om niet te veel of te weinig te produceren, wordt de planning aan de hand van de actuele voorraad wekelijks bijgesteld. Elke vrijdagmiddag rolt er voor de week erop een dekschema uit de printer.
RB fokstier springt op een dummy  voor spermavangst voor KI 2.  De sprong
Of een stier één of twee keer in de week springt, wordt bepaald door de vraag naar die stier, maar ook door zijn productiviteit. Zowel het volume als de concentratie van het sperma heeft namelijk invloed op het aantal doses dat uit elke sprong kan worden gehaald. Gemiddeld zijn dat er 750, met een variatie van 300 tot zelfs 2.000 doses.
Vervoer naar Deventer voor verdere verwerking 3. De juiste voeding
Nog in de dekstal wordt een conserveringsmiddel aan het sperma toegevoegd. Dit is in feite voeding waarmee spermacellen buiten het lichaam langer kunnen overleven. Hierna brengt de koeriersdienst het sperma onder geconditioneerde omstandigheden zo snel mogelijk naar het centrale Sperma Productie Centrum (SPC) in Deventer voor verdere verwerking. CRV doet doorlopend onderzoek naar de optimale voeding, waarmee spermacellen alle vervolgstappen nog beter kunnen doorstaan.
In het laboratorium ondergaat het sperma een aantal testen 4. Testen, testen, testen
Alle geproduceerde batches sperma worden geregistreerd, zodat ze altijd traceerbaar zijn. Dan controleert het lab het sperma op geschiktheid voor verdere verwerking. Sperma dat in deze fase niet aan de eisen voldoet, wordt meteen vernietigd.
De totale spermaproductie van het SPC van vier weken gaat in één vat 5. Goed gevuld
Voordat het sperma in de rietjes gaat, mengt de laborant het met diverse conserveringsmiddelen ter bescherming tegen het invriezen. De rietjes worden vervolgens met dit mengsel afgevuld met 20 miljoen spermacellen. Hierna wordt het sperma langzaam afgekoeld, waarna het in vloeibare stikstof wordt ingevroren tot een temperatuur van -196 graden Celsius.
Laboratorium 6. Kwaliteit boven alles
De rietjes worden nogmaals gecontroleerd met behulp van Computer Assisted Semen Analysis (CASA). Dit is momenteel wereldwijd de meest gebruikte en geaccepteerde methode om de beweeglijkheid van sperma te bepalen. Sperma dat niet voldoet aan de allerhoogste kwaliteitseisen, gaat alsnog weg. Zelfs van bewezen fokstieren wordt vier tot zes procent in deze fase alsnog afgekeurd.
Rietjes-sperma 7. Nog even geduld
Voordat de ingevroren rietjes naar het distributiecentrum kunnen, gaan ze vier weken in quarantaine. Blijkt tijdens deze periode dat er tijdens de productie van bepaalde rietjes iets niet goed was, bijvoorbeeld vanwege de gezondheid van de stier, dan wordt dit sperma alsnog vernietigd.
Inseminator 8. Op weg naar u
Na definitieve vrijgave gaan de rietjes vanuit het SPC naar het naastgelegen distributiecentrum. Daar worden ze verpakt in tubes van tien doses
en klaargemaakt voor verzending naar Nederlandse en Vlaamse veehouders, de CRV-depots en andere afnemers wereldwijd.

 

Bestellen? Bezoek onze shop!