SiryX: fokken met gegarandeerd rendement

categorie Coöperatie
3
jun
2015
0
Reacties
SiryX: fokken met gegarandeerd rendement

Wie als veehouder zo min mogelijk aan het toeval wil overlaten in zijn jongveestal, komt bij SiryX uit. SiryX is het gesekst sperma van CRV dat in negentig procent van de geboren kalveren een vaarskalf geeft.

Dat schept mogelijkheden. En het ruime aanbod topstieren waarvan SiryX beschikbaar is, laat vele opties open. Het zijn allemaal stieren die van tevoren grondig getest zijn op geschiktheid voor gesekst sperma.

SiryX is verbeterd
In 2007 introduceerde CRV haar gesekst sperma onder de naam SiryX. Met negentig procent kans op een vaarskalf een product dat aansloeg bij een grote groep veehouders en sindsdien een vaste plaats op de stierenkaart van CRV heeft.

Sinds 2007 heeft de technologische vooruitgang niet stilgestaan. Inmiddels is het productieproces van gesekst sperma doorontwikkeld, waardoor het bevruchtend vermogen is verbeterd. Om precies te zijn is de bevruchting met 3,1% verbeterd en daardoor nog maar 7% lager dan conventioneel.

Investeren in de veestapel
Hoe gebruik ik SiryX? Een praktische strategie om SiryX optimaal in te zetten is ‘Fokken met gesloten beurs’. Heel in het kort: u insemineert uw pinken en uw beste koeien met SiryX. De overige koeien insemineert u met goed bevruchtend Belgisch witblauw. De Belgisch-witblauwkalveren geven extra rendement, terwijl uit uw beste dieren vaarskalveren worden geboren.

Rekenvoorbeeld
Fokken met gesloten beurs op een bedrijf met 100 melkkoeien, 30 pinken en 34 kalveren.

Extra kalveropbrengsten: € 3.600,-
Minus extra spermakosten: € 950,-
———————————————————————————————
Totaal: extra rendement € 2.650 + vaarskalveren uit mijn beste dieren

Door de inzet van SiryX op de pinken en beste koeien komt er ruimte beschikbaar voor het inzetten van Belgisch-witblauwstieren. Dit resulteert in 26 extra BWB-kalveren. Met een gemiddelde meerprijs van € 140,- per BWB-kalf geeft dit € 3.600,- extra opbrengst. Gerekend is met spermaprijzen van € 22,- voor conventioneel, € 45 voor SiryX en € 12,- voor BWB. De gemiddelde spermaprijs is zo gestegen van € 18,- naar € 22,- per dosis.

Het extra rendement is ruim € 2.600,-. Tel daarbij op dat uit uw beste dieren vaarskalveren worden geboren.

Is SiryX ook voor mij interessant?
In een tijd dat de opfok van vaarzen steeds duurder wordt en de verkoopprijzen van kalveren laag zijn, kan ‘Fokken met gesloten beurs’ voor veel veehouders zeker de moeite waard zijn. Uw vertegenwoordiger zal u graag informeren.

Ga voor gegarandeerd rendement
Wie voor SiryX kiest, doet een investering in zijn veestapel. Een investering die al in negen maanden gegarandeerd rendement oplevert.

Op de actuele stierenkaart van CRV vindt u een ruim aanbod van stieren waarvan SiryX beschikbaar is. Bovendien is er ook gesekst mannelijk sperma beschikbaar van Belgisch-witblauwstieren. Vraag ernaar bij uw inseminator of veestapeladviseur.