Meer dan knappe koeien kijken op CRV Koe-Expo

categorie Coöperatie
22
dec
2014
0
Reacties
CRV koe-expo Gent

Dinsdag 6 januari 2015

Op de komende editie van Agriflanders – van donderdag 15 tot en met zondag 18 januari 2014 – heeft in Gent ook de tweejaarlijkse CRV Koe-Expo plaats. Naast de getoonde nakomelingen op de CRV-stand in hal 8 en de aandacht voor enkele belangrijke fundamenten in het veestapelmanagement is deze CRV Koe-Expo ook een hoogtepunt voor vele keuringsliefhebbers en -deelnemers. Zo nemen op donderdag 15 januari 140 dieren deel aan de individuele keuring voor holstein. Een dag later – vrijdag 16 januari – is het de beurt aan de Belgisch witblauwen.

Een overzicht van de deelnemende dieren vindt u in de catalogusbestanden (pdf’s):

Belgisch Witblauw

Zwartbont

Roodbont

69589_nieuws_koeexpo_600bij335pix

 

Dinsdag 6 januari 2015

Gedurende deze CRV Koe-Expo vleesvee kunnen geïnteresseerde veehouders de ganse dag van de keuring de stieren van het stierenplatform van het Vlaams stamboek Belgisch witblauw bekijken op een daartoe ingericht platform. Tweemaal (omstreeks 11.45 en 14.05 uur) zullen deze stieren ook uitgebreid voorgesteld worden in de keuringsring.

De verkoop van de dieren en de verantwoordelijkheid hiervoor ligt volledig bij de verkoper (fokker) en de koper. Dit betekent dat de organisatie geen tussenpersoon is en dat dus de verkoop rechtstreeks tussen fokker en koper geregeld kan worden. De eigenaars van de stieren zijn daarvoor de hele dag benaderbaar voor bijkomende uitleg.

Tot 16 uur is het mogelijk om schriftelijk een bod uit te brengen en dit te deponeren in de brievenbus aan het verkoopplatform. Nadien worden al biedingen overhandigd aan de fokkers van de stieren en kunnen zij de bieder contacteren.

De stieren hebben een leeftijd van 10 tot 24 maanden en zijn voorafgaand aan de veiling gekeurd (inclusief lineair beoordeeld) voor het stamboek. Met 11 verschillende vaders zien we hier een sterk verdeeld afstammingspatroon.

> Bekijk de catalogus Stierenplatform (pdf)

 

Maandag 22 december 2014

Op de komende editie van Agriflanders – van donderdag 15 tot en met zondag 18 januari 2014 – heeft in Gent de tweejaarlijkse CRV Koe-Expo plaats. Het recept blijft aantrekkelijk: prachtige koeien kijken, tijdens de keuringen of op stand, alsook informatie inwinnen over het managen van de veestapel.

Onder het thema ‘Veestapelmanagement: de veestapel maakt het verschil’ is deze CRV Koe-Expo een echt fokkerijhoogtepunt voor melk- en vleesveehouders. Net als tijdens de vorige edities toont CRV op haar stand in hal 8 een dertigtal dieren, holstein, witblauw alsmede een aantal typisch Vlaamse rassen (SDVR).

Op dit moment is de voorselectie van deze nakomelingen in een finale fase. Voor holstein zullen dit dochters zijn van enkele actuele stieren als G-Force, Atlantic, Enigma, Pilot, Reality en Cherokee. Uit het aanbod van BBG-stieren kunt u nakomelingen bekijken van Adajio, Kubitus, Attribut, Or en Goveur.

Tijdens de CRV Koe-Expo heeft CRV bijzondere aandacht voor belangrijke fundamenten in het veestapelmanagement zoals de registratie van de melkproductie en de afstamming. Ook is er aandacht voor de mogelijkheden die Ovalert creëert voor uw veestapel.

Vlaamse topdieren in de showring
Donderdag 15 en vrijdag 16 januari zijn de twee topdagen voor veel Vlaamse melk- en vleesveehouders. Dat beide keuringen bij vele veehouders hoog op de agenda staan blijkt wel uit het aantal opgegeven dieren. Voor holstein waren dit er zelfs meer dan 200, voor Belgisch witblauw meer dan 80. Na een voorselectie zullen meer dan 100 rood- en zwartbonte dieren (donderdag) in hal 8 de strijd aangaan om de titel van Vlaanderens mooiste. Het jureren voor red holstein is in handen van het ervaren Nederlandse jurylid Jan Steegink. De Hongaar Tamas Sebök keurt de zwartbonten.

Een dag later zal een 70-tal witblauwen de strijd in de showpiste aangaan. Zij worden door een driekoppige jury beoordeeld: de Vlaming Bart Willems en de Walen Benoit Demarcin en Jean-Luc Freson.

CRV-Nieuws-Koe-Expo-vleesvee500-600bij355pix

 

Vlaams stamboek Belgisch witblauw organiseert stierenplatform op CRV Koe-Expo
Naar aanleiding van de komende CRV Koe-Expo vleesvee op vrijdag 16 januari organiseert het Vlaams stamboek een verkoopplatform met 10 stieren die vrij zijn van de gekende erfelijke gebreken. Met dit initiatief wil het Vlaamse stamboek Belgisch witblauw wijzen op het belang van het inzetten van stieren zonder de gekende erfelijke gebreken. Uiteindelijk schreef een vijftiental vleesveehouders hiervoor in totaal 26 stieren in.

De stieren in de leeftijd van 10 tot 24 maanden zijn voorafgaand aan de veiling gekeurd (inclusief lineair beoordeeld) voor het stamboek. Ze worden op vrijdag 16 januari gedurende de ganse dag van de keuring tentoongesteld en worden ook getoond in de keuringsring. De eventuele verkoop van de dieren en de verantwoordelijkheid hiervoor ligt evenwel bij de fokkers zelf. Dit betekent dat de organisatie hier geen tussenpersoon in zal spelen waarbij de verkoop rechtstreeks tussen fokker en koper geregeld kan worden.

CRV Koe-Expo praktisch
Wanneer: do. 15 t/m zo. 16 januari 2015 van 9.00-18.00 u
Waar: Agriflanders, Flanders-Expo, Gent
Melkvee: do. 15 januari 10.30 u
Vleesvee: vr. 16 jan. 10.30 u