Eerste publicatie van nieuwe bwb-index

categorie Coöperatie, Fokwaarden
23
jun
2020
0
Reacties
bwb-index
Met een bwb-index van 119 is Laureaat een van de betere jonge stieren

De Coöperatie CRV en CRV Vlaanderen vzw introduceerden onlangs de nieuwe bwb-index voor stieren van het Belgisch-witblauwras. Deze bwb-index kwam er op vraag van de rascommissie Belgisch witblauw.

De bwb-index wordt drie maal per jaar gepubliceerd en dit telkens in drie aparte lijsten. Elke lijst is samengesteld in functie van de betrouwbaarheid van de bwb-index.

 

Fokstieren meest betrouwbaar

De lijst met fokstieren bevat stieren met de hoogste betrouwbaarheid (> 65% betrouwbaarheid). Hun bwb-index zal het best hun werkelijke fokkerijprestatie inschatten. De meest bekende namen in de top van deze lijst zijn veel ingezette stieren als Falco, Imperial en Kubitus.
In de lijst met wachtstieren (betrouwbaarheid >35% en < 65%) is onder meer de bekende Courtois terug te vinden. De derde lijst is die met de jonge stieren, vaak ook de meest actuele stieren en  met een beperkte betrouwbaarheid tot 35%. In de top van deze lijst zijn verschillende in Vlaanderen geboren stieren te vinden als Jackson van de Stokerij, Laureaat ter Reybrouck, Kastaar van het Bareelhof of Rufus van de Sysloberg.

In het juninummer van VeeteeltVlees leest u meer over deze eerste publicatie.

 

Betrouwbaarheid belangrijk

De nieuwe bwb-index is samengesteld uit de fokwaarden karkasgewicht koe, leeftijd bij eerste inseminatie, sterfte bij geboorte, sterfte op 14 maanden en de fokwaarden van de exterieur kenmerken, bespiering, beenwerk en eindbeoordeling. Elk van deze kenmerken heeft een gewicht in de samenstelling van de index (zie ook artikel VeeteeltVlees, maart 2020).

De betrouwbaarheid is dan weer belangrijk bij de beoordeling van een stier en zijn index. Hoe hoger de betrouwbaarheid, hoe beter de fokwaarde de werkelijke prestatie zal benaderen. Over fokstieren zijn immers meer data en prestaties van hun nakomelingen bekend dan van de jonge stieren. Voor een jonge stier wordt op basis van de prestaties van zijn afstamming een verwachtingswaarde berekend voor de fokwaarden waarvoor nog geen dochterinformatie beschikbaar is.

Om in de lijst opgenomen te worden moet een stier in de fokwaardepublicatie van Elevéo genoteerd staan en jonger zijn dan 10 jaar of nog 10 geregistreerde nakomelingen hebben gehad in het voorgaande jaar (in Vlaanderen).