CRV-Boerindagen 2019 groot succes

categorie Coöperatie
20
nov
2019
0
Reacties

Gezellig, leerzaam en inspirerend, dat vat de CRV-Boerindagen van 2019 in drie woorden samen. Op beide CRV-Boerindagen, op 12 november in het Twentse Markelo en op 19 november in het Vlaamse Torhout, ontvingen we ruim 350 boerinnen. De boerinnen kwamen voor ontmoeting, kennis en gezelligheid, en dat kregen ze volop. 

Ronald Rongen had wederom de eer om als man de CRV-Boerindag te openen. Ronald is ‘cowmunicator’ en gaf tips en praktische voorbeelden over het gedrag van koeien. Wist je dat bijvoorbeeld de kleur van de koeborstel al een verschil kan maken in de koppel?

FEMtalk

Geboeid luisterden de boerinnen naar de verhalen van de deelnemers aan de FEMtalk. Stuk voor stuk sterke vrouwen die hun eigen pad uitstippelen. In Markelo schoven Ineke Bronninkreef, Femke Nijland en Els Uijterlinde aan. Ineke is melkveehoudster en vrouw van ‘Boer Jan’ (de winnaar van Expeditie Robinson). Ook heeft Ineke meegespeeld in het theaterspektakel ‘Hanna van Hendrik’ dat op vliegbasis Twente afgelopen zomer uitverkochte zalen heeft getrokken. Femke Nijland van kaasboerderij Kaamps uit Deurningen vertelde over het reilen en zeilen op een familiebedrijf, de award-winning kaas die zelfs in New York in de schappen ligt en hoe je meer dan 80 personeelsleden aanstuurt. Als laatste nam Els Uijterlinde ons mee in de wereld van de natuurgeneeskunde en kruiden. Op het podium van FEMtalk liet zij ons zien hoe je eenvoudig een kruidendrankje bereid.

In Torhout waren Leen Claeys, Caroline van Dijck en Kristel van As de tafelgasten. Leen is veestapeladviseur bij CRV voor het vleesvee en vertelde over haar passie voor de ‘dikbillen’. Thuis heeft Leen ook Belgisch witblauw koeien en helpt ze om dit ras te promoten (zo heeft ze onlangs alle koeien van een keuring geschoren zodat ze allemaal netjes in de ring verschenen). En in haar vrije tijd maakt ze nog ijs. Caroline van Dijck heeft op haar eigen bedrijf een neventak gecreëerd: FarmFun. Inmiddels zijn er al diverse vestigingen in Vlaanderen en de wens is om dit verder uit te breiden. Niets is Caroline te gek om het haar gasten naar de zin te maken en de verbinding te leggen tussen burgers en het boerenleven. Kristel van As, het covermodel van het oktobernummer van magazine De Boerin, vertelde ons over haar passie voor tractoren en alle werkzaamheden die ze verricht op haar boerderij. Ook zoonlief is bezeten van tractoren en helpt veel mee thuis (al mag hij nog niet zonder begeleiding rijden in verband met zijn leeftijd). Kortom, allemaal een inspirerende dames!

Workshops en boerinmarkt

Het dagprogramma bood deelnemers de gelegenheid om twee workshops te volgen met een keuze uit acht thema’s. Zoals de workshop ’Help mijn koe wordt niet drachtig’, ‘Zijn wij wel efficiënt genoeg’ en ‘Van voeren naar voeden’.
Tussen de workshops en talkshow door was er voldoende gelegenheid voor een kop koffie en een praatje. Op de Boerinmarkt stonden standjes met allerlei toepasselijke en leuke (en lekkere) producten, waaronder stoere kinderkleding, verzorgingsproducten, maar ook leuke woonaccessoires in country style.

Terugblik

We kijken terug op twee geslaagde dagen en verheugen ons al weer op volgend jaar. Dan strijkt de CRV-Boerindag neer in Noord- en West-Nederland. En voor wie nog even wil nagenieten:

Alle fotoalbums staan op Facebook. Deze zijn door iedereen te bekijken, ook als u geen Facebook heeft. Klik gewoon op de links!

Boerinmarkt

FEMtalk

Workshops