Brede top bij bedrijfsinspectie CRV-testbedrijf Vernooij

Hooggepunte dieren uit families met actuele invloed in het CRV-fokprogramma. Dat is de oogst van de bedrijfsinspectie bij CRV-testbedrijf Vernooij. Deelnemers aan Delta Satelliet hebben dikwijls genetica uit dezelfde families op stal.

De bedrijfsinspectie bij CRV-testbedrijf Vernooij was weer van hoog niveau met dit keer een brede top bij de vaarzen. De inspecteur beloonde drie vaarzen met 87 punten en vier met 86. Hiermee zijn al zeven van de dertien vaarzen genoemd. Twee derdekalfskoeien kwamen opnieuw onder de meetstok.

De dieren in deze inspectie komen alle uit koefamilies waaruit CRV stieren heeft geselecteerd. Een aantal donoren uit koefamilies van deze stieren lichten we hier toe. Op de actueel beschikbare stieren kan worden doorgeklikt voor meer stierinformatie.

Fraaie productietopper

De hoogste score van 89 punten was voor Delta Fundochter Hedra Janke 623 P. Deze stiermoeder heeft een sterk frame, dat breed is van voor tot achter. Dat combineert ze met 89 punten voor uier en 89 voor benen. Eigenaar Arjen Vernooij zegt over haar: ‘Deze bedrijfsinspectie was eigenlijk iets te vroeg, want ze had pas twee weken daarvoor afgekalfd van haar derde kalf. Ik verwacht dat ze nog eens excellent wordt. Ze produceert ook nog eens gigantisch. Inmiddels geeft ze 65 liter per dag’. In de twee gerealiseerde lijsten scoort ze gemiddeld 113 lactatiewaarde. Haar zoon Delta Seeder PP rf staat in de dekstal.

Janke’s vader Delta Fun P komt uit de Lol-familie van de familie Haytema uit Koudum. Uit dezelfde familie komt ook de veelgebruikte stiervader Delta Launch PP-red. Ook de moederlijn heeft zich al bewezen. Janke 623 P uit Delta Stajanke stamt af van de Elagaaster Jankefamilie van CRV-testbedrijf Van Berkum. Een bekende stier van dezelfde grootmoeder als Janke 623 P is Elagaaster Maxx. Bij de dochtergeteste roodbonte stieren staat hij al jaren in de top van de indexenlijst. Ook de eerder als stiervader ingeschakelde, dochtergeteste Elagaaster Jenever en de fokstier Elagaaster Cloud-red, die op de kaart staat, komen uit deze moederlijn.

Hedra Janke 623 (v. Fun) kreeg 89 punten als derdekalfskoe

Volle zus van Jupiler wordt steeds beter

De volle zus van Delta Jupiler kreeg 85 punten. Deze Amigodochter, Hedra Jessi 624, is derdekalfs en koerst nu af op 110 lactatiewaarde in haar derde lijst. ‘Jessi gaf een tijdje 60 liter en doet het heel goed’, vertelt Arjen. ‘Ze is meer breed dan fraai en kan tegen een stootje. Ze wordt beter naarmate ze ouder wordt.’ Arjen verklaart de probleemloosheid van Jessi 624 mede door de invloed van Amigo, diens vader Atlantic én zijn moedersvader Gibor. Haar moeder is de met 89 punten ingeschreven Hedra Jessi 477 (v. Snowfever). Ze maakte deel uit van de fokprogrammagroep op de NRM in 2014. Daarnaast behaalde familie Vernooij met haar de kampioenstitel op de Utrechtse wintershow. Haar zoon en volle broer van Jessi 624 is Delta Jupiler. Hij vererft een compleet profiel met productieve, gezonde, vruchtbare en duurzame dochters. Zijn allround beste exterieurvererving van 108 verklaart ook de 87 punten die zijn dochter Sneeker 1177 scoorde in deze inspectie.

 

Hedra Jessi 624 (v. Amigo), volle zus van fokstier Jupiler (foto derdekalfs)

 

Hedra Jessi 477 (v. Snowfever), moeder van Hedra Jessi 624 en Jupiler

 

Robuuste  Remarlinda’s

Twee Remarlinda’s scoren 87 punten. Van de Remarlinda die bekend is geworden als moeder van Etazon Renate bij CRV en Midwolder Marjon van de familie Van Erp, staan meerdere nakomelingen in het aanbod van CRV. Ze beschikken over een goede mix van productie en kracht. In deze bedrijfsinspectie zitten twee vaarzen uit deze familie. Arjen vertelt over deze vaarzen: ‘Ze zijn beide niet te groot, maar wel breed in de voorhand en in het kruis. Het zijn robuuste vaarzen met voldoende melkopdruk.’
Remarlinda 113 is een dochter van Bouw Final. Naamgenoot Remarlinda 115 is dochter van Delta Relevant uit een kleindochter van Delta Ria. Deze Ria is de volle zus van de fokstier Delta Saxobeat en halfzus van de fokstier Danno.

 

Veelzijdige Abundant kent fraaie familieleden

De eerste lichting Delta-vaarzen op CRV-testbedrijf Vernooij bracht direct een topper: Delta Alana. De met 90 punten ingeschreven Alana heeft ruim 119.000 liter melk geproduceerd. De twee vaarzen uit Alana’s nageslacht in deze lichting van de bedrijfsinspectie scoorden verdienstelijk. Alana’s kleindochter Hedra Alumette 1176 (v. Anreli) scoorde 86 punten. Eenzelfde score was er voor Delta Anny (v. Endurance). Deze telg uit de Alanalijn is een halfzus van de veelzijdige en veelgebruikte InSire Topstier Delta Abundant P rf (v. Ranger).

 

Fraaie dochter van  de grootmoeder van Nippon P

Hedra Neblina 1034 (v. Inductor) kreeg 86 punten voor algemeen voorkomen. In haar eerste lijst stevent ze af op 110 lactatiewaarde. Neblina’s moeder, Lin-Horst Delta Nayat (AB 87) staat eveneens bij Arjen Vernooij en produceert nog indrukwekkender. Nayat, dochter van Atlantic, koerst na 213 dagen in haar vierde lactatie af op 120 lactatiewaarde. Arjen: ‘Ze vertoont nog erg veel jeugd. Net als haar dochter Neblina heeft ze veel lengte in haar skelet. Beide dieren hebben mooie, ondiepe uiers en gaan over beste, droge benen. Met hun goede speenplaatsing en nieuwsgierige karakter zijn het echte robotkoeien.’

Haar veelzijdige prestatie lijkt Nayat ook door te geven aan haar kleinzoon. Nayat is de grootmoeder van outcrossstier Delta Nippon P (Hotspot x Bernell). Nippons fokwaarde voorspelt productieve, gehalterijke dochters, die het voer efficiënt (105) omzetten in melk. Voor CRV Gezondheid scoort hij 108. Met 110 voor exterieur behoort hij tot de betere exterieurverervers. Op de Satelliet- en Elite-bedrijven worden al volop Nipponkalveren geboren. De eerste stiertjes zijn al geselecteerd voor terugkoop.

Hedra Neblina 1034 (v. Inductor) combineert 86 punten met een hoge productie

Lin-Horst Delta Nayat (v. Atlantic), zeer productieve moeder van Neblina en grootmoeder van Nippon P

 

Actuele donor

De actuele donor Hedra Riedel 1160 (v. Waterloo) bleek goed voor 86 punten. Ze is de halfzus van Delta Treasure (v. Finder). Haar moeder en grootmoeder staan eveneens bij Arjen op stal. Moeder, Delta Rora (AB 87) zet met 116 lactatiewaarde haar beste beentje voor in haar vierde lactatie. Deze G-Forcedochter komt uit moeder Delta Robyn (AB 85), die afgelopen zomer de grens van 100.000 kilo melk passeerde. Over Robyn (v. Gibor) vertelt Arjen: ‘Robyn heeft drie dagen geleden afgekalfd van een tweeling. Het is wonderbaarlijk hoe gezond ze is en hoe snel ze daarvan is hersteld en nu alweer 40 liter produceert. Ze is slim en ze heeft doorzettingsvermogen.’

Hedra Riedel 1160 (v. Waterloo), actuele donor uit duurzame familie

Bij de bedrijfsinspectie bij Vernooij worden de eerste resultaten zichtbaar van een voortdurende selectie op voor veehouders belangrijke eigenschappen. De beste donoren brengen een nieuwe generatie stieren en vrouwelijke dieren voort van hoge kwaliteit. De CRV-testbedrijven en de deelnemers aan het embryoprogramma plukken daarvan als eerste de vruchten.